Foto: SVT/TT

Gävleborg kan inte ta emot ambulansflyg – sjukvårdschefen saknar Rörberg

Uppdaterad
Publicerad

Om det blir aktuellt att flytta patienter med flygplan till södra Sverige saknar Gävleborg, som enda län i landet, en fungerande flygplats. Nu medger sjukvårdsledningen att flygplatserna i Rörberg eller Söderhamn hade behövts.

– Vi har dilemmat att våra närliggande flygplatser inte är i fullgott skick, säger Johan Kaarme, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör.

Sedan Gävle kommun tog beslutet att avveckla Rörberg som instrumentflygplats saknar länet möjlighet att ta emot ambulansflygplan men även helikoptrar under svåra väderförhållanden.

Coronaviruset i Gävleborg

När beslutet togs, 2016, meddelade Region Gävleborg att sjukvården klarar sig bra utan flygplatsen. Johan Kaarme var inte delaktig i yttrandet.

– Jag känner till att det var ställningstagandet vi gjorde men sett ur ett vårdperspektiv hade det varit väldigt praktiskt att ha en mer närliggande landningsbana, säger han.

”Närhetsprincipen jätteviktig”

I nuläget får Region Gävleborg transportera patienter med vägambulans till flygplatser i Uppsala, Borlänge eller Sundsvall om flygplan behöver användas.

Fungerar inte det lika bra?

– Det är mycket längre dit. Närhetsprincipen är jätteviktig, det handlar om sjuka patienter som vi måste transportera så kontrollerat och snabbt som det går, säger Johan Kaarme.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet