Mans mage undersöks med ultraljud

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskning på Gävle sjukhus visar vikten av att inkludera fler i det uppföljande arbetet efter att en utvidgad kroppspulsåder konstaterats, Foto: SVT

Gävleforskning kan ge bättre vård för personer med pulsåderbråck

Publicerad

Sedan 2009 har överläkaren och kärlkirurgen Knut Thorbjørnsen på Gävle sjukhus bedrivit forskning där man följt en grupp med mindre utvidgningar på kroppspulsådern. Forskningen har fått internationell uppmärksamhet och visar att det är viktigt att inkludera även den här kategorin i sjukvårdens insatser.

Bråck på kroppspulsådern drabbar oftast äldre män och kan leda till ett livshotande tillstånd.

Tillsammans med sjukvårdsregionerna i Uppsala, Dalarna och Sörmland har man sedan 2009, följt 1 020 män med mindre utvidgningar på kroppspulsådern. Den här gruppen män tillhör en kategori med utvidgningar som ligger strax under 30 millimeter, vilket är gränsvärdet för att klassas som sjukdom.

Och slutsatsen är att det är värt att även inkludera den här gruppen, där utvidgningen har en diameter på 25-29 mm, i sjukvårdens insatser.

– Även den här gruppen utvecklar kliniskt relevant åderbråck med tiden, berättar Knut Thorbjørnsen.

Uppmanar att delta i uppföljning

Tidigare politikern Kjell Höglin från Hofors är en av dem som ingått i studien. Efter att ha diagnosticerats med en mindre utvidgning av kroppspulsådern opererades han i förebyggande syfte 11 år senare. Han säger sig vara tacksam och mår bra efter operationen.

– Om det är nånting jag vill uppmana till så är det att ta emot de här erbjudandena som kommer.

Män över 65 screenas

Ett bråck på kroppspulsådern innebär att en del av kärlväggen utvidgas och försvagas vilket skulle kunna leda till att den brister. Män över 65, som är en riskgrupp, kallas därför till ultraljudsundersökning.

”Kan rädda liv”

Knut Thorbjørnsen menar att forskningen bidragit till att skärpa de europeiska riktlinjerna så att man nu rekommenderar att också den här gruppen med mindre utvidgningar ska ha ultraljudsuppföljning.

– Jag skulle säga att det kan rädda liv, säger Knut Thorbjørnsen.

Läkare framför skärm

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överläkaren Knut Thorbjørnsen: Så kan du göra för att förebygga pulsåderbråck. Foto: Jan-Peter Eriksson / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.