Fem personer sitter runt ett bord på en scen, belysta av röda LED-lampor i bakgrunden. De ser ut att diskutera och interagera med varandra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Gävleborg stängde in åtta politiker i fyra timmar – de skulle lösa en uppgift. Hur når Gävle kommun sitt högt uppsatta klimatmål? Detta kom kommunalråden fram till. Foto: Arvid Jansson/SVT

Gävles politiker stängdes in för att lösa en hemlig fråga

Uppdaterad
Publicerad

SVT Gävleborg stängde under onsdagen in åtta kommunalråd i Folkets hus i Gävle – en representant från varje politiskt parti. De hade upp till fyra timmar på sig att hitta konkreta lösningar på en på förhand hemlig fråga,

Under onsdagsmorgonen möttes de åtta Gävlepolitikerna i Folkets hus. SVT:s reporter Amanda Alvarsson direktrapporterade från politikermötet – frågan politikerna ska diskutera blev känd först när de satte sig vid bordet.

Frågan politikerna behandlade var: Vilka tre nya, konkreta, åtgärder kan kommunen genomföra för att minska utsläppen kopplade till transporterna inom fem år?

Hela debatten filmades och kommer publiceras av SVT Gävleborg inom de kommande dagarna. Foto: Gustaf Wallinder/SVT

Inslag från debatten

SVT Gävleborg filmade politikermötet och det kommer publiceras inom de kommande dagarna.

I direktrapporten kan du se vad politikerna kom överens om – och i vilka frågor där åsikterna gick isär.

De här deltog i politikerdebatten

Jan Myléus, Kristdemokraterna

Julia Brozin, Centerpartiet

Richard Carlsson, Sverigedemokraterna

William Elofsson, Moderaterna

Marita Johansson, Vänsterpartiet

Therese Metz, Miljöpartiet

Kristofer Dahlgren, Liberalerna

Åsa Wiklund Lång, Socialdemokraterna

Här ska politikerna lösa hemliga frågan

Politikerna intervjuas i entrén, strax före det drar igång på scenen i Folkets hus.
Pinnat inlägg

Här är punkterna som politikerna kom fram till:

1. Omställning av fordonsflottan. Mer fossilfri tankning. Kommunkoncernens hela fordonsflotta ska tankas/laddas fossilfritt. Kommunala allmännyttan ABG:s hyresgäster (Gavlegårdarna) ska kunna ladda en elbil bostadsnära.

2. Upphandla tjänster på ett sätt som möjliggör för näringslivet att ställa om sin fordonsflotta.

3. Intensifiera arbetet med att öka det hållbara resandet genom att förbättra barn och ungas möjlighet att resa säkert och självständigt samt främja en effektivare kollektivtrafik.

Pinnat inlägg

Den hemliga frågan är avslöjad

Följ vad som händer bakom lyckta dörrar i SVT Gävleborgs politikerdebatt där åtta förtroendevalda i Gävle kommun har fyra timmar på sig att lösa en hemlig fråga.

Frågan politikerna behandlar är: Vilka tre nya, konkreta, åtgärder kan kommunen genomföra för att minska utsläppen kopplade till transporterna inom fem år?

Nu är den här politikerdebatten över. Stort tack för allas engagemang i chatten!

Inom ett par dagar kommer vi publicera ett eller flera längre inslag från mötet i Folkets hus.

Åsa Wiklund Lång (S) var sist ut i de avslutande intervjuerna och hon ställer sig en fråga: "Var kan vi hitta en gemensam nämnare? Så att vi faktiskt kan möta detta, nämligen att stimulera en omställning"

Marita Johansson (V) om vad de fick kompromissa kring: "Det kring kollektivtrafiken, där är vi inte överens. Vid korta resor tycker vi att man ska kunna åka bra, billigt och effektivt - att göra det möjligt för människor att åka."

Julia Brozin (C): "Nu är det ju tillbaka till vardagen, där vi har konstellationer av samarbetspartier. Där vi behöver ta de här frågorna.

Fortsätta arbetet och fortsätta prata om hur vi kan stärka oss i det här området."

Kristofer Dahlgren (L): "Det är flera olika delar av kommunen som behöver aktiveras. Allt från styrning och stöd-delen, kring upphandling. Samhällsbyggnadsnämnden, kring trafiksäkerheten. Kollektivtrafiken så är det regionen och kommunen, där kommunen behöver förtydliga vad de behöver"

William Elofsson (M) om hur de fick kompromissa: "Jag tycker att dessa punkter är rimliga och konkreta. Det har inte varit så stora kompromisser för oss."

Jan Myléus (KD) om hur politikerna ska lyckas med de tre punkterna: "Jag tror det blir upp till varje parti själva, vi har olika nyanser och dialekter på hur vi ska nå målen. Därför tog nog den sista punkten längts tid. Vi pratade mycket om familjepusslet - transporter sker inte bara för en person utan för hela familjen."

Therese Metz (MP) om hur det gick att komma överens: "Vi blir ju oense när vi blir konkreta, det måste man säga. Jag vill att vi ska vara mer konkreta."

Henrik • Löjligt. Det finns viktigare saker för kommunen än att pyssla med klimatneutralitet. Den kommunala hälso- och sjukvården, skolan, vård- och omsorg. Demografin.

Trams.

Nu genomförs avslutande intervjuer med samtliga deltagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.