Att dejta människor som man träffar på internet har under de senaste åren blivit allt vanligare, framför allt bland yngre. Men ibland går det inte som man tänkt sig.
Enligt statistik från Internet Stiftelsen är varannan 90-talist aktiv på någon typ av dejtingplattform. Relationsexperten Angela Ahola menar att det är en generation som inte är van vid att konfrontera människor på samma sätt som äldre.
– Telefonskräckfenomenet är ett tydligt exempel på det, innan behövde man ringa med fast telefon, men nu är det mycket lättare att ”försvinna”, säger hon.
Trots att man träffats några gånger är det vanligt att kontakten bryts av den ena parten och att den andra parten inte får veta varför eller ens att den brutits.
– Man känner sig värdelös och förnedrad, det är tråkigt, säger gävlebon Therese.
Hör i klippet hur ungdomarna i Gävle mår av ghosting.
Hur många och vilka nätdejtar?
- Totalt sett nätdejtar 1 av 10 internetanvändare och lite mer än var fjärde singel, vilket ligger i linje med föregående år.
- Fler män än kvinnor nätdejtar – en tredjedel av alla manliga singlar nätdejtade förra året jämfört med bara en femtedel av de kvinnliga singlarna. Männens nätdejtande tenderar att ha ökat marginellt, men det är inom felmarginalen.
- Åldersmässigt har fler singlar födda på 70-, 80- och 90-talet nätdejtat i år jämfört med föregående år. Bland singlar födda på 50- och 60-talet tenderar andelen som nätdejtar istället att minska något.
- Bland de som är i en relation uppger 3 procent att de har nätdejtat de senaste 12 månaderna, varav 4 procent män och 1 procent kvinnor. Detta behöver inte betyda att de har nätdejtat andra medan de varit i en relation utan det kan vara så att de träffat sin nuvarande partner via nätdejting det senaste året.)
Källa: Internet Stiftelsen