• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Gösta Mårtas har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

LEKSAND Leksands IF:S mångårige ordförande och senare hedersordförande Gösta Mårtas har avlidit efter en kort tids sjukdom.

Gösta Mårtas blev 98 år gammal och var en av de riktigt stora personligheterna och ledarna i föreningens historia. Han var aktiv i föreningens styrelse i hela 47 år och var ordförande mellan åren 1943-1982.

Gösta var och är därmed för alltid förknippad med föreningens storhetstid under 60- och 70-talet och en del av svensk idrottshistoria.

Gösta Mårtas föddes den 27 mars i Leksand och var sju år gammal då Leksands IF grundades 1919. Endast 23 år gammal blev han 1935 ledamot i bandysektionen och vice ordförande i huvudföreningen och var till och med 1982 engagerad i styrelsearbetet som ordförande under hela 39 år.

Vid sidan av sitt engagemang i Leksands IF var Gösta Mårtas ägare till en av de största livsmedelsbutikerna i kommunen. Ett familjeföretag som startades av Göstas far Anders omkring 1916 och som Gösta tog över 1947 och som sönerna, Björn och Göran, senare drev vidare. Gösta var dock aktiv i företaget fram till 2004, då han var hela 92 år gammal.

Hockeyintresset var starkt ända in i det sista. Gösta följde varje hemmamatch på plats och firade till och med sin 98-årsdag i arenan nu i våras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.