Under tisdagen får museet besök av den unga poeten Jami Faltin. Foto: Sanna Auramo Paaer

Prisbelönt förortspoet i Hudiksvall i kväll

Uppdaterad
Publicerad

På Hälsinglands museum pågår en utställning om romers rätt till skolgång. På tisdagen besöker ”Ortens bästa poet” museet.

Romer fick inte bosätta sig på en plats. Därmed fick barnen inte heller gå i skolan. Så såg det ut i Sverige till 1959. Den nya utställningen på Hälsinglands Museum handlar om romernas historia, specifikt, men också om diskriminering, särbehandling och fördomar, generellt.

– Utställningen handlar ytterst om vikten av utbildning, säger Lars Berglund som är intendent på museet.

Utställningen berör

Han visar utställningen och har workshops för många skolelever som när de först kommer, säger att de drömmer om sommarlov, om att sluta skolan.

– Men på utställningen kan man läsa om Marianne Demeter som är 72 år och fortfarande inte kan läsa eller skriva. Hon är förbannad. Hade hon fått gå i skolan hade kanske hon kunnat få ett jobb, eller hjälpa sina barn med läxorna. Många ungdomar som ser utställningen blir starkt berörda, säger Lars Berglund.

Poesi om utanförskapet

Under tisdagen får museet besök av den unga poeten Jami Faltin. 2017 vann han titeln ”Ortens bästa poet” i en poesitävling där ungdomar från hela Sverige gör upp i ett nationellt förortsmästerskap. Jami Faltin är själv rom.

Under dagen kommer han framföra sin poesi för flera skolgrupper och i kväll, 24 april, håller han en öppen föreställning på Hälsinglands Museum i Hudiksvall. Utställningen ”Drömmen om skolan – om romers kamp för utbildning” visas till 10 augusti.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.