SVT har pratat med elever runt om i Sverige om hur deras skolmat ser ut under pandemin.
Friskolan Prolympia i Gävle har sin skolmatsal i lokalerna som fungerar Skybar under Brynäs hemmamatcher i ishockey. När pandemin slog till tog skolledningen till olika åtgärder för att undvika trängsel i skolmatsalen.
Sprider ut sig i arenan
Till slut beslöt de sig för att dela upp klasserna så att låg- och mellanstadiet äter i arenans entré och högstadiet i den ordinarie skolmatsalen.
– Det här gör att vi kan sprida oss på ett helt annat sätt och högstadiet får ett större utrymme i skolmatsalen, säger Göran Larsson, rektor på Prolympia.
Skolan har en låg smitta bland elever och har sluppit större klustersmittor.
– Jag tycker det har flytit på bra. Vi håller avstånd och tvättar händerna. Det hade känts konstigt att inte göra det nu, säger mellanstadieeleven Albin Bäcklin.
Pandemin har påverkat elevernas skolmat i hela landet, visar SVT:s granskning, men problemen och därmed lösningarna ser olika ut på olika ställen. På vissa håll har alternativa lokaler öppnats på de större skolorna, men få har så unika förutsättningar som Prolympia.
Eleven: ”Svårt att tänka sig ett liv utan avstånd”
Matsedeln på skolan är i det närmaste oförändrad. Eleverna på Prolympia som SVT Gävleborg har varit kontakt med menar att maten är densamma som tidigare men med något färre rätter.
– Skillnaden är att vi håller avstånd. Vi sitter fyra och fyra vid borden. Det är svårt att tänka sig ett liv utan avstånd nu, säger Nike Bondesson, elev på Prolympia.
Hör skolbarnen om att äta mat i hockeyarenan i klippet