Marcus Tilja håller en pinne som markerar var det nya vattenverket i Valbo ska byggas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här blir det nytt verk, men det blir inte klart till 2026 då nya gränsvärdena träder i kraft. Hör Marcus Tilja, projektledare vid Gästrike vatten, förklara varför. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Här byggs nytt ett vattenverk för att rena Gävles giftiga PFAS-vatten

Uppdaterad
Publicerad

På en grusplan i Valbo ska räddningen för Gävles PFAS-förorenade dricksvatten snart bli verklighet.

– PFAS ackumuleras i kroppen och vi ska givetvis uppfylla kraven, säger Marcus Tilja, projektansvarig på Gästrike vatten.

När Naturskyddsföreningen nyligen analyserade dricksvatten i landet är halterna av PFAS-4 i Gävle det nästa högsta bland kommunala vatten.

Värdet stämmer överens med Gästrike vattens egna mätningar och i nuläget duger inte vattenkvaliteten enligt Livsmedelsverkets nya gränsvärden för PFAS-4 som börjar gälla 1 januari 2026.

Naturskyddsföreningens egna mätningar visar att de mest förorenade vattnen finns i bland annat Gävle. Här är halterna i dagsläget över kommande åtgärdsgräns på 4 nanogram per liter vatten. Foto: SVT Grafik

Det nuvarande vattenverket vid Åbyvallen i Valbo är så litet att det knappt är märkbart för omgivningen och var förstahandsvalet för en ny reningsanläggning, men den kräver en 40 meter lång byggnad. Enkelt förklarat filtreras vattnet likt en kaffebryggare.

Efter klagomål från grannar är nu siktet inställt på att flytta vattenverket till Nybo istället, där husvagnsförsäljning tidigare bedrevs. Det beräknas vara klart 2027.

– Det ska piffas till med buskar och träd mot Valbovägen så det kommer att bli väldigt fint mot för hur det är i dag, säger Marcus Tilja.

Även vattenverket i Sätra behöver byggas om, det förser ännu fler Gävlebor med vatten. Det blir klart först 2029.

Oklar orsak

Spårning efter källan till de höga PFAS-halterna i Valboåsens dricksvattentäkt pågår fortfarande. Teorin hos Gästrike vatten är att det är flertalet gamla föroreningar som är orsaken.

– Åsen har varit populär att bygga på historiskt så det finns nog många små källor, säger Marcus Tilja.

PFAS och hälsoeffekter

Det finns fler än 10 000 PFAS-ämnen.

Gränsvärdet för PFAS 4 omfattar de ämnen som ingår i Efsas (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) hälsobaserade riktvärde: PFOA, PFNA, PFOS och PFHxS.

Det är framförallt PFOA och PFOS som har undersökts i olika studier och den känsligaste effekten som observerats på människor i epidemiologiska studier är påverkan på immunsystemet. För andra PFAS är sambandet svagare.

PFAS-exponering har visat sig ha samband med ett lägre antikroppssvar efter vaccination mot bland annat difteri och stelkramp hos barn (Efsa, 2020).

Studier har också visat på samband mellan halter av PFAS i blod och ökade nivåer av kolesterol, ökade nivåer av ett leverenzym (ALAT, alaninaminotransferas), samt lägre födelsevikt hos barn efter att mamman exponerats för PFAS.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.