• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Elever sitter med på jobbintervju.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Staffangymnasiet i Söderhamn får eleverna vara med på anställningsintervjuerna av nya lärare. SVT inifrån skolan visar hur det går till i videon. Foto: Stefan Larsson/SVT

Varför får eleverna på Staffangymnasiet vara med och välja sina nya lärare?

Publicerad

Jobbintervju med en tvist – eleverna tar plats i intervjurummet på Staffangymnasiet. Genom att sitta med i intervjuer och ställa egna frågor, får de inte bara insikt i rekryteringsvärlden utan också en chans att påverka vilka som blir deras framtida lärare.

SVT INIFRÅN SKOLAN

Att involvera elever på Staffangymnasiet är viktigt för rektorn och tanken att de får vara med på intervju och komma med frågor har fått väldigt positiva resultat. Skolan började med konceptet för ett år sedan.

SVT inifrån skolan

Ovärderligt perspektiv

Rektorn Ann-Charlotte Låks förklarar att elevernas perspektiv är ovärderligt. De frågor som eleverna ställer, speglar skolans kultur och värderingar på ett genuint sätt.

Innan eleverna deltar i intervjun diskuterar de med andra elever vilka aspekter de ska titta på hos kandidaten och vilka frågor som bör ställas för att göra processen så effektiv som möjligt.

Diskuteras löner när eleverna är med i intervjurummet?

– Nej, den delen får vi ta utan eleverna, berättar Anna-Charlotte Låks.

Hör i videon vad eleverna tycker om att vara med vid läraranställningar.

SVT inifrån skolan

SVT Nyheter Gävleborgs reportrar Madlyn Alabdullah och Stefan Larsson kommer under en månad att vara på Staffangymnasiet i Söderhamn för att sätta ungdomars vardag i fokus.

Vill du komma i kontakt med oss? Mejla stefan.larsson.1@svt.se eller madlyn.alabdullah@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT inifrån skolan

Mer i ämnet