Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En tjej i tonåren grips i centrala Hudiksvall med en Soft airgun. Se ingripandet i videon. Foto: SVT

Unga med soft air guns ett bekymmer för polisen – kan förväxlas med riktiga vapen

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i juni greps en ung flicka med en soft air gun i Hudiksvall, och är nu misstänkt för vapenbrott. Förväxling med riktiga skarpa vapen är ett stort problem för polisen vid ingripanden.

– Det är ett jättebekymmer, säger Jale Poljarevius, underrättelsechef polisregion Mitt.

Soft air guns är replikor av skarpa vapen och skjuter plastkulor. De är lagliga att äga för myndiga personer, men får inte bäras på allmän plats.

– Om en soft airgun ser ut som en tvättäkta Glock kan det vara väldigt svårt i ett stressat ögonblick. Om personen dessutom riktar vapnet kan det få förödande konsekvenser, säger Jale Poljarevius.

Används av kriminella för att skrämmas

Enligt polisen används de inom kriminella miljöer för att skrämmas. Vid visitationer är de lätta att förväxla med riktiga skarpa vapen.

– Vi stöter på dem i samband med husrannsakningar, ingripanden och omhändertaganden. Om en person agerar mot oss med ett icke-skarpt vapen så kommer vi att agera med vårt vapen tills vi vet att det är en soft air gun, säger Mikael Nikolausson, yttre befäl polisområde Gävleborg.

Det gäller för luftvapen och soft air gun

Du som är under 18 år får aldrig använda ett luftvapen utan uppsikt av en vuxen person. Det gäller även inom privat område. I särskilda fall kan du få tillstånd för den här typen av vapen.

Du som fyllt 18 år får inneha effektbegränsade luft- och fjädervapen utan tillstånd.

Effektbegränsade vapen drivs oftast med kolsyra, luft eller fjäder. Projektilen kan vara en metall- eller plastkula, en pil eller en färgampull.

Effekten för ett skjutvapen bestäms utifrån kulans/projektilens vikt och hastighet. Ett kolsyre-, luft- eller fjädervapen anses effektbegränsat om projektilen som skjuts ut från vapnet fyra meter från pipans öppning har mindre än 10 joule energi. Om vapnet är helautomatiskt, anses det effektbegränsat om projektilens energi är mindre än 3 joule på samma avstånd.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.