Hälsingegatan sedd från ovan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hälsingegatan är den gata som Gävle kommun vill testa dubbdäcksförbud nästa vinter. Hör vad trafikanter säger om det. Foto: Stefan Larsson/SVT

Här kan dubbdäck bli förbjudet i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Till vintern 2025/2026 ser Gävle ut att få sin första gata med dubbdäcksförbud. Förslaget ligger på politikernas bord och tanken är att förbättra luftkvaliteten.

Rättelse – tidigare stod det i den här artikeln att det var den här vintern dubbdäcksförbudet skulle införas, det rätta är att det är nästkommande, alltså vintersäsongen 2025/2026.

I Gävle föreslås ett dubbdäcksförbud på Hälsingegatan på test att genomföras till kommande vinter, med start i januari 2026.

Skärpta EU-krav

Genom att införa förbudet ska Gävle kommun nå lägre nivåer av grova partiklar kallade PM10, där dubbdäck anses ha stor påverkan. Detta eftersom EU till hösten förväntas besluta om skärpta krav på luftkvaliteten i stadsmiljöer, som ska vara uppnådda år 2030.

Närhet till skola spelar in

Dubbdäck är vanligt bland de som kör bil på de större gatorna i Gävle. Vid en mätning som gjordes 2022 hade 78 procent dubbdäck på Staketgatan och 74 procent på Hälsingegatan.

William Elofsson och Anders Ekman

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Renare luft, ja, men hur är politikerna oense om. Hör William Elofsson (M) och Anders Ekman (C). Foto: Markus Dahlberg/SVT

Det har även diskuterats om ett dubbdäcksförbud på Staketgatan. Där bedöms ett förbud egentligen har störst effekt på partikelhalten. Men eftersom högstadieskolan Nynässkolan med sin skolgård ligger längs Hälsingegatan, jämfört med gymnasieskolan Vasaskolan längs Staketgatan så bedöms ett dubbdäcksförbud göra mest nytta där, då yngre barn är känsligare för höga partikelhalter.

Beslut på onsdag

På Staketgatan föreslås i stället en hastighetssänkning, vilket också ska leda till lägre halter av luftföroreningar.

För boende på Nynäs, som nästan stängs in av dubbdäcksförbudet på Hälsingegatan finns en lösning.

– Boende kommer fortfarande att kunna komma in och ut med dubbdäck via en del av Hälsingegatan som inte omfattas av förslaget, säger Anders Ekman (C), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Förslaget ska avgöras av politikerna i samhällsbyggnadsnämnden under onsdagen.

Hör mer i videon om förbudsförslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.