• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En grupp ungdomar spelar fotboll inomhus, medan en polis, klädd i en reflexväst med texten ”POLIS”, övervakar aktiviteten. I bakgrunden syns fotbollsmål och fler spelare som deltar i matchen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så har relationen mellan blåljuspersonalen och ungdomarna förändrats sedan de började spela fotboll ihop. Foto: Amanda Alvarsson/ SVT

Här spelar polisen fotboll med ungdomarna i Gävle: ”Man kör hårt”

Uppdaterad
Publicerad

På Sörby IP i Gävle spelar barn fotbollsturneringar mot polis, brandmän och akutpersonal. Det har lett till att relationen förbättrats, och barnen i Andersberg har till och med börjat dela ut kramar till polisen.

– Det hade inte hänt för tre år sedan, säger Agneta Edin från Gefle IF.

Det är ungdomar mellan 13 och 17 år som nu för sjätte året deltar i en turnering mot blåljuspersonal för äran och pokalen.

– Vi kallar det för blåljusmatchen, men det är en heldagsturnering och det är en proaktiv aktivitet där barnen spelar fotboll med blåljuspersonal, säger Agneta Edin, verksamhetsansvarig för Gefle IF:s hållbarhetsarbete.

Turneringen spelas en gång på höstlovet och en gång på sportlovet. På sportlovet är det yngre barn som tävlar mot blåljuspersonalen.

Hur många barn är det som medverkar?

– Ungefär 150 barn, vilket är helt hanterligt när vi ska spela matcher över tre planer och hålla tider, säger hon.

I klippet: Så har relationen mellan blåljuspersonalen och ungdomarna förändrats sedan de började spela fotboll ihop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.