Agneta Bengtson, ägare till Långvinds vandrarhem och hotell. Helene Åkerstöm-Hartman, ägare till Orbadens Spa och resort. Foto: SVT

Hemestern har räddat hotellen i sommar – tuff höst väntar

Uppdaterad
Publicerad

Hemestrande svenskar har räddat sommaren för de flesta hotell- och konferensanläggningar i Gävleborg. Men dom fruktar att hösten kan bli lika tuff som våren.

– Vi har folk på kö för att komma till oss. Många som kommit hit har upptäckt Hälsingland för första gången, säger Helene Åkerström-Hartman, ägare till Orbaden Spa och resort.

Företaget var ett av de första företagen som gick ut och varslade om uppsägningar när coronapandemin slog till. Idag är en tredjedel av anläggningen stängd för att kunna hantera dom restriktioner och rekommendationer som finns från myndigheterna.

Lockas av bra friluftsliv

Winn hotell group med huvudkontoret i Gävle hörde också till de företag som var tidigt ute och varslade. Med ett dussin hotell över landet så ser man att skillnaden är stor var svensken väljer att åka i sommar.

– Stockholm och Göteborg går mycket sämre än vanligt, medan våra anläggningar i Falun och Karlskrona har en rekordsommar. Jag tror att svenskarna lockas till orter där det finns ett bra friluftsliv som till exempel Högbo. I Gävle hjälper det ju till att Furuviksparken delvis är öppet, säger Anders Junger, vd för hotellgruppen.

Rasslade bara till

I Långvind finns ett av länets minsta hotell och vandrarhem. Där märker man redan nu att det kommer en dipp efter att ha haft sin bästa juli någonsin.

– Vår nybyggda del stod färdig lagom till midsommar och det har gjort att vi haft vår bästa juli någonsin. När myndigheterna lyfte reserestrektionerna i mitten av juni så rasslade det bara till hos oss, säger Agneta Bengtson som äger verksamheten tillsammans med sin man.

Men samtliga tre är bekymrade inför den kommande hösten, redan nu dyker bokningarna. Hör dom berätta i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.