Två personer arbetar tillsammans i en industriell miljö, omgivna av rörledningar och utrustning. Den ena personen bär en gul och svart jacka med hjälm, medan den andra har en orange jacka och hjälm. I förgrunden syns stora metallrör och en röd tank. Bakgrunden består av en isolerad vägg och tak med synliga ledningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se anläggningen och hör vilka utmaningar som finns för att ta reda på spillvärme. Foto: Amanda Alvarsson/SVT

Hoforsborna får ännu mer restvärme från Ovako i fjärrvärmen

Publicerad

I fjol invigdes världens största fossilfria anläggning för uppvärmning av stål i Hofors. Nästa steg i satsningen är att ta vara på spillvärmen från vätgastillverkningen i det nya valsverket – något företaget lyckades med i oktober.

I det nya valsverket använder man elektrolys i processen. När man i den processen omvandlar vatten till väte och syre uppstår värme. Det är den värmen som man nu i oktober lyckades ta tillvara från elektrolysörerna och värmen kommer nu att användas i Hofors fjärrvärmesystem.

”Restvärme inte gratis”

I dag utgörs 40 procent av fjärrvärmen i Hofors utav restvärme från stålindustrins processer och ytterligare 3 till 9 gigawattimmar uppskattas tillkomma från den nya processen från och med slutet på 2024.

– Restvärme är inte gratis, men det finns enorma värden att spara till gagn för klimatet, men även för industrin och samhället, menar Lars Sjökvist, restvärmeexpert på energiföretaget Adven som hjälpt Ovako med det nya återvinningssystemet.

Satsningen som görs på stålindustrin i Hofors kan, enligt företaget själva, utföra upphettningen av stålet med nära noll utsläpp och endast vatten som restprodukt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.