• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Ingen anledning att vara orolig”, säger Robin Razmi, biträdande smittskyddsläkare i Region Gävleborg, om ökningen av influensa i Hudiksvall. Foto: Region Gävleborg, Isabell Höjman/TT

Smittskyddsläkaren lugnar efter ökad spridning av influensa i Hudiksvall

Uppdaterad
Publicerad

En influensa som framförallt verkar mycket smittsam bland unga har uppmärksammats av Hudiksvalls kommun, som uppmanar till att vara uppmärksam på symtom.

Influensan är av typ A, vilket innebär den allra vanligaste sorten som brukar återkomma varje år. Robin Razmi är biträdande smittskyddsläkare i Region Gävleborg, och säger att de senaste årens pandemi har bidragit till en förändrad influensasäsong.

– Det är mer aktivitet nu än det brukar vara, men ingen stor aktivitet. Kurvan burkar ha en topp runt januari, februari och sedan ge med sig och vara nere på noll vid vårkanten, säger Robin Razmi.

Unga vuxna mest drabbade

Influensan sprids framförallt snabbt bland unga i åldern 20-30 år. Som försiktighetsåtgärd vill Hudiksvalls kommun därför att både besökare och personal inom vård och omsorg ska fortsatt ha munskydd eller visir den närmsta tiden vid nära kontakt med andra. Smittskyddsläkare Robin Razmi är inte lika oroad.

– Det finns ingen anledning att vara orolig. Den här influensan är inte mer smittsam än vanligt – den slår bara lite annorlunda tid jämfört med hur det har sett ut tidigare, säger han.

Influensa och covid-19 är inte samma sak

Även om influensaviruset och covid-19-viruset är två olika virus säger både kommuns ansvariga sjuksköterska Karin Wedin Papaztcheva och smittskyddsläkaren Robin Razmi att det fortfarande är viktigt att stanna hemma om man har några symtom.

– Man kan fortfarande absolut bli svårt sjuk, även om risken har minskat, säger Robin Razmi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.