Josefin Mörk och Johanna Prim på Holma Market i Forsa, Hudiksvall. De står och i en butik med olika varor och klädesplagg runt omkring. I bakgrunden syns hyllor med produkter och en julinspirerad dekoration med ljusslingor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i Johanna och Josefins nya hållbarhetsgalleria i Hudiksvall, där all butiksinredning är begagnad. Foto: Malin Eirefelt/SVT Gävleborg

I nya hållbarhetsgallerian Holma Market i Forsa är all butiksinredning begagnad

Uppdaterad
Publicerad

Hittills är det få företag som är kunder på Hudiksvalls byggåterbruk.

Ett undantag är Forsas nya hållbarhetsgalleria. Grundarna Josefin Mörk och Johanna Prim har köpt all butiksinredning begagnad.

Byggmaterial som privatpersoner och företag slänger på tippen, men som fortfarande går att använda, hamnar i en stor lagerlokal där kunder kan komma och handla två dagar i veckan.

Social och planetär hållbarhet

Verksamheten bemannas av personer som till exempel arbetstränar eller har bidragsanställningar – och är således både ett arbetsmarknadsprojekt som sysselsätter tio personer – och ett avfallsprojekt.

Företagande i Gävleborg

– Vi ska minska mängden avfall som kommunen återvinner, säger Madeleine Bodin Nordlund som är arbetsledare på avfallsavdelningen i Hudiksvalls kommun.

Sopor som går att använda

Att kommuninvånarna ska kunna hitta begagnat byggmaterial och på så sätt öka återbruket i samhället är också ett syfte.

– Det någon lämnar in som sopor, kan andra använda. Det vill vi att invånarna får upp ögonen för.

Madeleine Bodin Nordlund säger att det bästa vore om fönstret eller dörren eller handfatet inte kommer till avfallshanteringen över huvud taget. Om grannar till exempel börjar frågar varandra om saker de behöver – precis som ekoparet i Norrbo gjorde.

– Men så länge vi får in det här materialet är det bra att vi kan bidra till att det återbrukas, säger Madeleine Bodin Nordlund.

Storföretagen saknas

Bland kunderna är de flesta privatpersoner. Småföretagare som renoverar, fastighetsägare som letar efter ett fönster och enskilda firmor som behöver byta ut något kommer på besök ibland.

– Men vi kan absolut jobba mycket mer med storföretagen.

Tror du er verksamheten konkurrerar med nyhandeln? Minskar nyproduktionen av byggvaror på grund av, eller tack vare, er?

– Jag tror att vi har marginell påverkan på bygghandeln. En och annan dörr säljs kanske mindre, när någon hittar en förrådsdörr här hos oss.

Madeleine Bodin Nordlund tror också att kunderna som kommer till byggåterbruket redan handlar begagnat i sin vardag.

– Men vi får se det som att vi sprider ringar på vattnet. Och vi erbjuder ett till alternativ för dem som är intresserade. Men en del vill köpa nytt. Så är det.

Tips till andra kommuner

Lärdomen till andra kommuner som varit på studiebesök är enkel: Gör bara!

– Skulle vi väntat tills allt var klart och alla kunde allt innan vi öppnade, hade vi aldrig öppnat. Men vi testar oss fram och lär oss under vägen. Och kunderna är så otroligt nöjda över att vi finns!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Företagande i Gävleborg

Mer i ämnet