Ekohuset i Gammelsträng, Norrbo, i Hudiksvalls kommun, är kanske inte Sveriges mest kända halmbalshus. Den titeln har snarare rundbalshuset i Umeå, som var med i SVT:s husdrömmar 2021. Däremot var Niklas och Lisa i Gammelsträng pionjärer i Sverige.
Husdrömmarna var i Norrbo
Inte först – men tidiga. Paret i Husdrömmar har varit här i Norrbo på studieresa.
När Lisa och Niklas började bygga hade de inte så många att fråga om råd. Paret fick söka upp kunskapen de behövde på nätet.
– Det här är ett Youtubehus. Ingen av oss hade byggt något innan, säger Niklas Olsson.
Ni efterfrågade en byggåtervinning nio år innan den kom på plats och byggde med lera tio år innan lerputs fick en svensk standard som byggmaterial inom den storskaliga byggindustrin. Vad är ni pionjärer inom i dag som (kanske) kommer vara normaliserat 2034?
– Jag är väldigt engagerad i bygden och har startat ett nätverk som heter ”Grannar byter tjänster”. Det går ut på att spara resurser. Men också att bygga ett socialt kitt och tillit, säger Lisa Holmberg.
Husets billiga drift har också möjliggjort att paret inte behöver jobba heltid – och kan lägga mer kraft på ideellt arbete.
– Vi lever gott ekonomiskt. Men det beror ju på att vi byter grejer och lånar grejer och hjälps åt i stället för att ta in hantverkare, säger Lisa.
Ett närproducerat ekohus
Ett ekohus brukar betyda att det är energisnålt i uppvärmningen. För Lisa Holmberg och Niklas Olsson var det viktigt att deras ekohus också skulle ”kosta” så lite energi som möjligt att bygga. De valde därför att bygga med så mycket återvunnet och närproducerat material som möjligt.
När de byggde skrev de ett medborgarförslag om att de önskade en kommunal byggåtervinning att handla från. Nu, nio år senare, har det öppnat en. Så den som i dag vill bygga med begagnade material har det lite lättare.