• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Motorintresserade ungdomar står utanför en bilverkstad. En epa-traktor står i bakgrunden..

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här får kommunens förslag om nedläggning av Drivknuten dissen från ungdomarna. Foto: Lari Honkanen/SVT

”Idiotiskt” – Fritidsgård för epaungdomar i Hudiksvall föreslås läggas ned

Uppdaterad
Publicerad

Drivknuten, en specialfritidsgård för motorburen ungdom i Hudiksvall, föreslås stängas ned i sin nuvarande form. Tanken är att ersättas med popup-verksamhet.

– Idiotiskt, säger Linnéa Hedberg, en av ungdomarna, om förslaget.

Drivknuten öppnade sina dörrar för motointresserade ungdomar i maj 2021, i ett samarbete mellan Bromangymnasiets fordonstekniska program, förebyggandeenheten och fritidsgårdarna i Hudiksvall. Idén kom från ungdomarna själva. Men redan nu föreslås verksamheten läggas ned för att istället anta formen av pop-up-verksamhet.

Det finns fler olika anledningar bakom förslaget, berättar Anna Lindqvist, chef för kultur- och fritidsförvaltningen i Hudiksvalls kommun.

– Ett problem är att det är svårt att hitta volontärer med rätt profil, säger Anna Lindqvist.

De flesta elever på Bromangymnasiets fordonstekniska program verkar vurma för Drivknuten. Foto: Lari Honkanen/SVT

Vill locka ungdomar från fler orter

Volontärerna ska både kunna fordonsmekanik, ha en bra hand med ungdomar och kunna ställa upp och jobba utan ersättning.

En annan anledning är att man vill decentralisera verksamheten utanför centralorten, för att nå ut med aktiviteter till ungdomar i fler av kommunens orter. Något som en nedläggning av Drivknuten skulle frigöra resurser till.

– Popup kommer att vara nån gång ibland, efter önskemål från ungdomarna. Det kan röra sig om olika aktiviteter, som till exempel drive-in-bio, säger Anna Lindqvist.  

 Hör vad ungdomarna själva tycker om en nedläggning i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

A-traktorer i Gävleborg

Mer i ämnet