Jane Goodall Institute: ”Att skjuta skarpt är det sista man ska göra”

Uppdaterad
Publicerad

För att fånga in förrymda schimpanser bör alltid det första alternativet vara att söva dem med bedövningspilar. Det säger Patrick van Veen, ordförande i ansedda Jane Goodall Institute, till SVT Nyheter.

– Att skjuta skarpt är verkligen det sista man ska göra, säger han.

Jane Goodall Institute grundades 1977 av den brittiska forskaren Jane Goodall, en av världens främsta experter på schimpanser, och arbetar för att öka förståelsen för människoapor och deras livsmiljöer.

Patrick van Veen är ordförande i organisationen och betonar att han inte har alla fakta för att avgöra huruvida det var rätt eller fel beslut att skjuta de förrymda schimpanserna i Furuviksparken med skarp ammunition.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Men för att fånga in schimpanser på rymmen bör alltid det första alternativet vara att söva dem med bedövningspilar, menar han.

– Det ska alltid finnas en möjlighet att skjuta dem med bedövningspilar och det bör alltid vara det första alternativet, säger Patrick van Veen.

– Att skjuta mot dem skarpt är verkligen det sista man ska göra.

”Alltid använt bedövning”

Furuviksparken beskriver schimpansen som ett ”högriskdjur” och menar att det inte fanns några anda alternativ än att skjuta dem eftersom de utgjorde en fara för människors liv.

Van Veen instämmer i den beskrivningen – schimpansen är ett ”högriskdjur” och ”extremt farligt” för människor.

– Men vi vet också från likande situationer i Europa, och även utanför Europa, att det ibland finns andra alternativ. Ibland är det skötaren som hjälper schimpanserna tillbaka till sina hägn, och i de flesta situationer kan man lösa det med bedövning. Vi har haft att göra med rymningar av extremt farliga schimpanser och i de situationer som jag är medveten om har vi alltid använt bedövning, säger han.

Skarp ammunition aktuellt vid direkt attack

När kan det vara aktuellt att skjuta skarpt mot en schimpans?

– När det sker en direkt attack, och jag säger attack, inte hot, eftersom det är olika saker. Det vi ser är att många schimpanser börjar med att hota, gör mycket oväsen och visar ett expressivt beteende. Jag tror att det krävs en god förståelse för schimpansers beteende för att förstå om det är en nödsituation. Den andra situationen är när sömnmedlet inte fungerar och det fortfarande finns ett hot eller ett hotfullt beteende, säger van Veen.

Han beskriver situationen på Furuviksparken som ”sorglig”.

– Inte bara för djuren, utan också för skötarna. Jag vet hur nära skötarna är knutna till sina djur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Mer i ämnet