I 38 år har Bengt Röken arbetat med bland annat schimpanser på Kolmården utanför Norrköping. Han vet vilken svår sits djurvårdarna och veterinärerna på Furuvik befinner sig i.
När schimpanserna rymde från sin hägnad i onsdags kontaktades han av distriktsveterinären i Gävle i rådgörande syfte. Det första Bengt Röken fick veta då var att två, av de tre apor som först rymt, redan skjutits. Vilket han tycker var ett klokt agerande. När den kvarvarande skulle fångas in kom immobilisering på tal, alltså att söva djuren.
– Vi diskuterade det och vilka doser man i så fall skulle använda sig av, men jag avrådde ändå. Det är inte en metod som passar denna typ av situation. Men man hade kunnat lösa det på andra sätt, säger Bengt Röken.
Lättare att söva lejon och björn
I svåra lägen, som det som just nu utspelar sig i aphuset, är det bättre att skjuta än att försöka söva. Men avslutningsvis tas det beslutet på plats av de som fysiskt närvarar.
– Schimpanser är intelligenta djur och upplever de ett hot från människor som har bedövningsgevär gömmer de sig. Har de upptäckt dig släpper de dig inte med blicken. Och lyckas du träffa är de blixtsnabba med att plocka bort pilen, säger han.
Enligt Bengt Röken är just schimpanser bland de svåraste djur man kan söva. Man har bara en chans, säger han.
– Det är bara vargar på rymmen som är svårare. Det skulle vara lättare om det var lejon, tiger eller björn. De beter sig på ett sätt som gör det lättare för oss att komma nära, säger Bengt Röken.
Här vaktar skyttar utanför aphuset på Furuviksparken: ”Högriskdjur”: