Johanna Hill och Filip Vestling köpte det lilla torpet utanför Hudiksvall för tio år sedan. Då veckopendlade de till Uppsala.
– Vi var här på helgerna, vintrarna, somrarna och så, säger Johanna.
På vintern kunde paret ha 12 grader inomhus.
För tre år sedan fick de dottern Marianne. Då flyttade de in i huset permanent.
– Vi har börjat med allt utvändigt, allt det tråkiga. För att det inte var möjligt att bo här som modern familj annars, fortsätter hon.
Från 6000 till nästan gratis
Innan de bytte till vedpanna och vattenburen värme kunde de betala 6000 kronor i månaden för el – trots att både elpriset och inomhustemperaturen var låg.
– Det hade knappt varit möjligt att få upp värmen till 20 grader här inne med elelementen. Att göra det med direktverkande el, när all värme blåser rakt ur huset. Det hade ju kostat 20 000 – 30 000 kronor i månaden. Det hade inte gått, säger Johanna.
Har ni gratis värme nu?
– Det beror på hur man ser det. Vi behövde köpa en vedmaskin. Och det går ju åt lite el till cirkulatorer. Men nästan, säger Filip Vestling.
Bidrag för att minska elanvändningen
Regeringen har sedan i somras infört ett bidrag för att energieffektivisera småhus. Men det kan Johanna och Filip inte söka. För det första bytte de värmesystem innan bidraget infördes. Men även om de hade gjort förändringen i dag hade de inte fått några pengar.
Dels för att de bytte till vedpanna – ett system som inte omfattas av bidraget – dels för att de har gjort största delen av arbetet själva. Arbetet måste utföras av ett företag för att ett hushåll ska kunna få bidraget.
”Lite tråkigt” – inget stöd för egen insats
– Det tycker jag är synd. Dels blir det dyrare om man måste anlita en firma. Om man ens får tar på någon som kan göra jobbet. Att man inte kan få bidraget för att man gör hela jobbet eller delar av det själv är lite tråkigt, säger Filip Vestling.
Se hur familjen gjort för att sänka uppvärmningskostnaden och höja inomhustemperaturen i klippet ovan.
Vem kan söka bidraget
- Den som äger och bor i ett hus som helt värms upp av direktverkande el eller gas kan få bidrag för att byta värmesystemet till ett mer energieffektivt.
- Arbetet måste utföras av ett företag med F-skattsedel och det får vara påbörjat tidigast november 2022.
- Den som får bidrag för att byta värmesystem kan sedan även få bidrag för att isolera huset.
- Som mest kan ett hushåll få 60 000 kronor i bidrag.
- Bidraget söks hos Boverket. Detaljer om bidraget finns hos länsstyrelserna.
Källa: Länsstyrelsen Gävleborg