Kvinna framför en vit vägg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Terese Wallinder, fastighetsjurist, ger fyra tips för hur du går tillväga när du stöter på byggfel. Foto: SVT

Juristens råd: Det ska du tänka på vid byggfel

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler söker juridisk hjälp till följd av fel i nyproducerade lägenheter och hus, det uppger Terese Wallinder, jurist på byrån Familjens jurist.

– Vi ser att det de senaste åren har ökat med personer som hör av sig och som inte lyckas lösa problem med hyresvärden, bostadsföreningen eller entreprenören.

Fler större och allvarligare fel

Enligt Terese Wallinder har det flera orsaker att de olika parterna inte når överenskommelser och att de får in fler fall där det är allt fler större och allvarligare fel.

Bostadsmarknad

Varför är det så att det har ökat?

– Dels så är det lågkonjukturen och dels är det problemen som är i byggbranschen, där man har pressat tidsschema och budget. Man tar genvägar och väljer billigare material och det görs fler misstag.

juristens tips: det ska du tänka på när du upptäckt byggfel

Reklamera fel i tid.
Lista alla fel som upptäckts, så snart som möjligt, eftersom du måste reklamera inom ”skälig tid”

Rikta dig till rätt part.
Den som bor i en bostadsrätt och upptäcker fel ska rikta kraven mot bostadsrättsföreningen, då det är dem som är motparten och inte entreprenören.

Förskottsbetala inte.
Den som har småhus eller själv tar in entreprenör i sitt hem behöver inte förskottsbetala. ”Du har rätt att hålla inne pengar. ”

Ha koll på dina rättigheter.

Kontakta en jurist för att få reda på vilka rättigheter och skyldigheter du har så du inte gör ett misstag. Det kan gälla när du har rätt att hålla inne pengar eller när du inte har det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknad

Mer i ämnet