Två män som står framför en ingång till ett lägenhetshus där taket håller på att rasa in

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Julia Frost-Nylén/SVT

Bostadsrättsförening i Gävle i rättstvist med HSB

Publicerad

I flera år har Benny Wallin och Sten Fahlstedt på Gävle strand fört en kamp mot HSB. Mängder av fel och brister har uppdagats – vattenpölar i garaget och en entré som håller på att rasa ihop. Nu ska tvisten avgöras i hovrätten.

– Man blev mörkrädd, säger Benny Wallin.

Sedan Benny Wallin och Sten Fahlstedt flyttade in i de nybyggda lägenheterna på Gävle strand 2018 har felen hopat sig. De insåg inte vidden förrän de tog över styrelsen 2019.

– Vi upptäckte fel efter varann hela tiden – man blev mörkrädd, var är det vi upptäcker nästa gång, säger Benny Wallin.

Konflikt sedan flera år

Sedan 2020 ligger bostadsrättsföreningen Strandkanalen i en rättstvist med HSB produktion, då de menar att det gjorts stora ändringar under byggnationen som inte dokumenterats. I tingsrätten fick HSB produktion rätt men fallet kommer tas upp i hovrätten.

I garaget ligger vattenrännan på högsta punkten – något som leder till vattenpölar och rostskador. Samtidigt är garaget också dåligt isolerat.

– På vintern kan det vara 10 grader, berättar Benny Wallin.

Nyligen började även taket vid ingångarna rasa – nu har byggställningar ställts dit för att åtgärda problemet.

Enligt Benny och Sten har många av felen i husen inte åtgärdats sedan 2018.

HSB: Vi har olika uppfattningar

HSB vill inte uttala sig innan hovrättens dom faller. Men på mejl skriver de ett kort svar.

– Tvisten handlar egentligen om vilka handlingar som ska ligga till grund för entreprenadens utförande och där har vi (tyvärr) olika uppfattningar. Självfallet tar vi fullt ansvar för de garantiåtagande som vi (och även Stockholms Tingsrätt) anser ingå i entreprenaden, skriver vd Anders Wallner.

I videon nedanför: Sten och Benny ger tips på vad man som medlem i bostadsrättsföreningen ska tänka på innan man köper fastigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.