En av frågorna som den 20-åriga kvinna söker svar på är vem som tagit ut pengarna från hennes barnpensionskonto. Inget tyder på att hennes pappa gjort det, trots att det är han som är den enda person som haft den lagliga rätten att till det. Det konstaterar tillsynsmyndigheten Länsstyrelsen i Dalarna som granskat fallet.
När hon bott hos familjen i ett år blev Magnus Jonsson kommunalråd, och det är han och kommunstyrelsen som haft det högsta politiska ansvaret i kommunen under perioden.
Högsta ansvarige politiker i Ockelbo
Kommunalrådet i Ockelbo tar emot oss i hans rum på lunchen samma dag som det är möte i kommunstyrelsen där han är ordförande. Hans politiska roll i kommunen har inget direkt att göra med den roll han haft som familjehemspappa.
Men eftersom han är den högsta ansvarige politikern för de fel som kan ha begåtts i Annas ärende, så blir situationen speciell. Våra frågor till honom är därför riktad till honom både som familjehemspappa och kommunalråd.
Kan inte svara om uttag gjorts från bankkontot
Är det ni som familjehem som tagit ut pengar direkt från Annas barnpensionskonto, eller är det socialtjänsten?
– Det kan jag inte svara på, jag har inte koll, säger Magnus Jonsson.
Men ni har fått barnpensionen?
– Familjehemmet har haft tillgång till barnpensionen som ska gå till tjejen ifråga, Ja.
”En liten ort. Alla känner alla”
Den andra viktiga frågan vi vill ha svar på är om Socialtjänsten, Socialnämnden och Överförmyndaren i Ockelbo på något sätt kan ha påverkats i sin myndighetsutövning av att det är kommunalrådet som är familjhemspappan. Helle Bryn Jensen på Länsstyrelsen Dalarna säger så här:
– Jag vill inte tro att det är så, men det går inte att bortse från, det är en liten ort och alla känner alla.
”Allvarliga anklagelser”
Men kommunalrådet Magnus Jonsson blir upprörd över frågan:
– Jag finner inga ord, det är allvarliga anklagelser som du antyder i frågeställningen. Det du säger indirekt är att min roll skulle ha påverkat professionen i Socialnämnden, säger kommunalrådet Magnus Jonsson.
Jag frågar om det kan ha påverkat?
– Den frågan kan jag inte besvara, vi som familjehem är helt i händerna på socialtjänsten, och deras lagar och förordningar. Skillnaden är om det försvunnit pengar och om man gjort andra saker, men jag förstår att jag blir ifrågasatt som kommunstyrelsens ordförande och ytterst ansvarig för förmyndarverksamheten och då vi även varit familjehem.
Familjehemmet vet ej vad myndigheterna gör
Men han har inga entydiga svar på frågan hur en sådan situation bäst hanteras i en liten kommun där alla känner alla.
Om man hade lämnat över familjehemsärendet till en annan kommun, då hade bristerna i den ekonomiska förvaltningen kanske upptäckts?
– Om du är kommunstyrelsen ordförande så får du bli familjehem enligt kommunallagen, oavsett om du bor i en liten eller stor kommun. Du blir utredd enligt konstens alla regler, sedan om det uppstår brister hos myndigheterna det har man som familjehem inte koll på. Jag har heller inte kontroll på individärenden som kommunstyrelsen ordförande, säger Magnus Jonsson.