Inhyrda läkare är numera så vanligt förekommande i vården att ”stafettläkare” har blivit ett allmänt vedertaget begrepp. Men det är inte bara sjukvården som tvingas hyra in personal för att klara av verksamheten, en granskning som SVT har gjort visar att sju av tio kommuner i Gävleborg hyr in socialsekreterare vid behov.
Ockelbo, Hofors, Hudiksvall, Ovanåker och Bollnäs uppger att de tog in ”stafettsocionomer” vid enstaka tillfällen under förra året för att klara bemanningen men i Söderhamn och Ljusdal har utvecklingen gått längre.
Vill anställa fler
I Söderhamn uppger man att man tog in hyrpersonal flera gånger under förra året och i Ljusdal sker det ett kontinuerligt. Socialchefen Marita Wikström hade önskat sig en annan situation, men konstaterar att när hennes förvaltning tar in stafettsocionomer så fyller de åtminstone luckorna i schemat med personer med många år i yrket bakom sig.
– Vi skulle gärna vilja anställa och har ständigt platsannonser ute, men det är problem i hela landet att få tag på socionomer och då framförallt erfarna socionomer. Idag är det nästan bara helt nyutbildade socionomer utan erfarenhet som söker sig till oss, säger socialchefen Marita Wikström.
Barn tvingas till många nya kontakter
I alla Gävleborgskommuner som tar in stafettsocionomer är det framförallt för att fylla luckor inom barn- och familjeomsorg. Marita Wikström konstaterar själv att det är olyckligt eftersom hon menar att just den delen av socialtjänsternas arbete är den allra svåraste att handlägga. Dessutom är det dyrt, för varje inhyrd heltidspersonal hade Marita Wikström kunnat anställa två personer, säger hon.
Och när personalen byts ofta så äventyras en av socialtjänstlagens viktiga principer, den att barn ska få behålla sin socialsekreterare för att kunna bygga en trygg relation.
– Det är inte som med stafettläkare, det fungerar inte med stafettsocialsekreterare. Den problematik som våra mest skyddslösa medborgare – barnen – befinner sig i kräver att socialsekretaren är en person som barnet känner sig tryggt med och som kan hela barnets historia och som har ett ansvar att följa barnet genom hela processen, säger Heike Erkers, ordförande i Akademikerförbundet.
Socialtjänsten ”krackelerar”
Sofy Eklund har upplåtit sitt hem i en annan kommun som ett s k familjehem för utsatta barn i mer än 15 års tid och även hon är kritisk till bristen på fast anställda socialsekreterare.
– Det känns som om socialtjänsterna håller på och krackelerar. I ett familjehem arbetar man dygnet runt och det kan hända saker när som helst som gör att man måste få tag på socialsekreterare, men det är inte alltid som det går.
Marita Wikström tror ändå att Ljusdals kommun trots allt klarar att upprätthålla en kontinuitet för de barn de arbetar med, även med inhyrd personal, men det är inte alldeles enkelt.
– Det påverkar också att vi har väldigt hög omsättning på den personal vi anställer och som inte stannar kvar hos oss utan slutar ganska snart.