Kritiken från djurrättsorganisationerna: Livsfarliga djur ska inte kunna smita

Uppdaterad
Publicerad

De fem schimpansernas rymning från Furuviksparken är bara en i raden av smitningar och olyckor på svenska djurparker. Nu kräver djurrättsorganisationer att säkerheten stärks. 

– Potentiellt livsfarliga djur ska inte kunna smita, säger Sandra Jönsson, på World animal protection. 

Djurrättsorganisationen World animal protection arbetar för ett starkare djurskydd, bland annat på djurparker. De vill att Arbetsmiljöverket tar initiativ till en ”grundläggande granskning av säkerhetsläget” på Sveriges alla djurparker. 

– Det här är ytterligare ett exempel på ett systematiskt fel där jag tycker att arbetsmiljöarbetet verkar vara eftersatt, säger Sandra Jönsson, sakkunnig på organisationen, om schimpansernas rymning. 

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Händelsen på Furuviksparken följer efter flera rymningar och olyckor på svenska djurparker. I november rymde en av världens giftigaste ormar – en kungskobra – från Skansen-Akvariet och på Ölands djurpark stångades en djurskötare till döds av en elandantilop i slutet av sommaren. 

– Nu har det varit lite väl mycket för att de ska ses som enskilda fall. Branschen måste gå till botten med vilken djurhållning man ska ha. Det finns ett antal djurparker som levererar som man förväntar sig men det spretar för mycket.

”Situationen kan skapa farliga djur”

Hur schimpanserna på Furviksparken tog sig ut ur sitt hägn är ännu oklart, men det slutade med att tre sköts ihjäl. Sandra Jönsson tror att det var en säkerhetsåtgärd eftersom djur som lever i fångenskap inte är lika skygga som vilda djur.

– Schimpanser är otroligt starka för att vara så små och söta. Hamnar de i situationer där de känner sig trängda gör de som vilken individ som helst och försvarar sig. Situationen kan skapa farliga djur.

Louise Carlsson, naturvårdsexpert på WWF som gästade Morgonstudion, är också kritisk.

– Det här borde aldrig ha fått hända. Någonting har ju gått fel från början. De ska inte få rymma.

Djurparksföreningen: Arbete kvar att göra

Medlemsorganisationen Svenska djurparksföreningen, där Furuviksparken ingår, känner sig trots flera allvarliga incidenter trygg med säkerheten på svenska djurparker. Men Daniel Rooth, zoolog och presskontakt, erkänner att det finns arbete kvar att göra.

– Tyvärr har vi haft ett par ganska närliggande saker nu. Vi är välbesökta turistmål så det är klart att det syns och märks i media när det händer saker. Vi har utmaningar i våra anläggningar där det finns brister, säger han.

I början av nästa år ska organisationen inleda ett arbete med uppdaterade råd och föreskrifter kring säkerhets- och arbetsmiljöarbetet.

Hör naturvårdsexperten Louise Carlsson på WWF berätta mer om schimpanser i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Mer i ämnet