• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Lena Blad, vd på Gästrike vatten, berättar vad som görs för att garantera att halterna av PFAS inte blir för höga. Foto: Christine Olsson/TT, Neda Ameli/SVT

Vattenverk i Valbo byggs ut för att säkerställa fortsatt låga PFAS-värden

Uppdaterad
Publicerad

På ett av vattenverken i Gävle har Gästrike vatten utfört ett pilottest för att Gävle har något förhöjda halter av PFAS-ämnen i vattnet. Nivåerna ligger långt under åtgärdsgränsen, men för att kunna säkerställa fortsatta låga värden utökar man bland annat ett av sina vattenverk, i Valbo.

Totalt 86 kommuner har analyserat PFAS i dricksvatten från minst ett vattenverk. I Gävle har man nu avslutat en pilotstudie, men arbetet fortgår.

– Vi har gjort ett pilottest i Gävle på ett av våra vattenverk. Det är för att vi har något förhöjda halter av PFAS-värden. Alla som dricker vattnet därifrån ska vara trygga med att det ligger långt under åtgärdsgränsen, men vi vill kunna säkerställa fortsatt låga halter. Och vi vill kunna lära oss hur man tar bort dessa ämnen, säger Lena Blad, vd på Gästrike vatten.

Valbos vattenverk byggs ut 2022

Om allt går enligt planerna kommer man att bygga ut vattenverket i Valbo i Gävle nästa år. Även om halterna nu är låga vill man att de ska bli ännu lägre.

– Vi räknar med att kunna bygga ut ett av våra vattenverk i Valbo i Gävle för att arbeta bredare med nya tekniker och för att kunna minska halterna även om de är låga. För när det är redan låga halter behöver vi hitta rätt teknik för att få dem ännu lägre, säger Lena Blad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.