• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mittsverigevattens anläggning i Nordanstig är den enda där man har uppmätt så höga halter av PFAS att man överväger att vidta åtgärder. Foto: Christina Olsson TT / Mittsverige vatten och avfall

PFAS i endast ett Sundsvalls och Timrås vattenverk

Uppdaterad
Publicerad

I Sundsvall och Timrå har Mittsverige Vatten & Avfall, MSVA, inte uppmätt PFAS vid något av vattenverken, däremot i grannkommunen söder om Sundsvall.

– I Nordanstig har vi ett verk där det mycket väl kan bli aktuellt att vidta åtgärder, säger Tomas Larsson, affärsområdeschef vatten och avlopp.

Det kommunala bolaget MSVA täcker tre kommuner; Sundsvall, Timrå och Nordanstig i Gävleborgs län.

Sedan 2014 provtas vattnet varje år avseende PFAS och när det gäller vattenverken i Sundsvall och Timrå har man inte hittat något uppseendeväckande.

– Vi har ingen anläggning som vi känner att vi behöver göra nåt med, säger Tomas Larsson, affärsområdeschef vatten och avlopp.

Aktuellt med åtgärder

I Nordanstig däremot har man mätt upp relativt höga halter PFAS vid ett vattenverk.

– Där har vi mätt upp omkring 30-40 nanogram per liter. Där kan det mycket väl bli aktuellt att vidta åtgärder, säger Tomas Larsson.

Gränsvärde

Gränsvärdet för PFAS är 90 nanogram per liter. I Livsmedelsverkets rapport är de högsta uppmätta värdena i Sverige 40 nanogram. Rapporten är inte fullständig då hälften av kommunerna som deltog i enkäten uppger att de inte analyserat sitt dricksvatten, bland dem finns Ånge kommun i Västernorrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.