Vattenpipecaféer försöker kringgå lagen. Foto: SVT

Lagen om det nya rökförbudet brister

Publicerad

Det nya rökförbudet som trädde i kraft den första juli 2019 är tydligt. Förbudet gäller alla uteserveringar och caféer och omfattar cigaretter, e-cigaretter samt vattenpipor. Och nu försöker vissa vattenpipscaféer hitta nya lösningar för att kunna driva sina verksamheter.

När rökförbudet utvidgades mitt i sommaren väcktes blandade känslor. Vissa tyckte det var skönt att få slippa all röklukt på uteserveringar, andra blev väldigt upprörda. Inte minst vattenpipsrökare.

Nu försöker vattenpipscaféer runtom i landet att fortsätta driva sina verksamheter som tidigare. Det kan vara möjligt, om de kan bevisa att de är en förening som driver caféet enbart för medlemmar.

Men det får inte vara öppet för allmänheten.

– Vi är en förening och har öppet för våra medlemmar. Om vi får fortsätta göra såhär är upp till kommunen i Gävle, säger Mustafa Youssef som driver ett vattenpipskafé på Brynäs i Gävle.

Kommunerna osäkra på vad som egentligen gäller

Syftet med den nya lagen är att avnormalisera rökning. Rökrum är tillåtna men får utgöra högst 25 procent av lokalens yta och i rummen får det heller inte serveras mat eller dryck. Men i och med att vissa verksamheter nu ansökt om att få driva kaféer för enbart medlemmar i en förening, är kommunerna osäkra på huruvida detta ska vara tillåtet eller inte.

– Vi behöver höra med centrala myndigheter och andra kommuner för att se om det finns en praxis för det här innan vi tar ett beslut. Speciellt när man tar så hårda beslut som att stänga en hel verksamhet, säger Patrik Gustavsson, miljöchef på Gävle kommun.

Varför har ni inte undersökt detta tidigare? Lagen har ju redan trätt i kraft.

När det kommer en ny lagstiftning så försöker man tolka den. Man måste få en chans att göra rätt. Vi vill kolla om det finns domar och se hur andra kommuner gjort, säger Patrik Gustavsson vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.