– Många frågar mig vart de ska ta vägen om jag stänger ned, säger Mustafa Youssef som driver ett vattenpipekafé i Gävle.
Idag finns det runt 100 vattenpipekaféer i Sverige, och i Gävleborg finns totalt fem. Men efter första juli kan puffandet vara över på kaféerna. När den nya lagen träder i kraft kommer rökrum att vara tillåtna, men de får ta upp högst 25 procent av lokalens yta.
Vill avnormalisera rökningen
I rummen får det heller inte serveras mat eller dryck.
– Det handlar i praktiken om att man vill avnormalisera rökningen och då heller inte röka inomhus i restaurangytor. Man gör ett visst undantag, där möjligheter till att röka finns, men på en begränsad yta, säger Göran Hedin, enhetschef på tillståndsenheten i Gävle.
Är det farligt att röka vattenpipa?
Man kan själv välja smak på det man röker i vattenpipa och den söta smaken och lukten lockar många unga. Det finns också en stark myt om att det är ofarligt – vilket inte alls stämmer, enligt 1177 Vårdguiden. Tobaken innehåller nikotin och en timmes vattenpiperökning motsvarar röken från cirka 100 cigaretter.
Svårt att ha kvar vattenpipekaféet
Vi träffar Mustafa Youssef som startat föreningen Bab Al Hara i Gävle och här samlas människor runt vattenpiporna.
– Det är svårt att ha kvar föreningen utan vattenpipa. Folk kommer hit för att umgås, röka vattenpipa och spela spel. Om man kommer hit bara för att lyssna på musik kan man lika gärna stanna kvar hemma, säger han.
Vattenpipa utomhus tillåtet – utan uteservering
Men det är inte helt över för vattenpipscaféerna. Det kommer vara tillåtet att röka i rökrummen, men också utomhus så länge det inte är vid någon entré, eller i anknytning till någon uteservering. Avstånden får enskilda kommuner bestämma själva.
Vill man sälja tobak så kommer man behöva betala runt 10 000 kronor för en ansökningsavgift, något som är nytt i och med den nya lagen.