• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Elisabeth Månsson Rydén, specialistläkare i allmänmedicin i Ljusdal, undersöker knäet på en patient. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Läkare varnar för ödesbeslut om Gävleborgs hälsocentraler: ”Många farhågor om det drivs igenom”

Uppdaterad
Publicerad

I dag måste en specialistläkare i allmänmedicin finnas på plats när hälsocentralen har öppet, men om Region Gävleborgs förslag godkänns i februari, blir minimikravet en dag i veckan.

– Som invånare skulle jag vara väldigt orolig, säger Elisabeth Månsson Rydén, allmänspecialist i Ljusdal.

Region Gävleborgs handbok som styr hur hälsocentraler, både privata och offentliga, ska drivas i länet, har reviderats. I februari ska förändringarna beslutas av fullmäktige, men flera läkare har öppet i en debattartikel i Hela Hälsingland kritiserat förändringarna och kallar frågan för ett ödesbeslut. Läkare vid privata hälsocentraler har också varnat för förändringarna i brev till regionen.

Förbättring, enligt regionrådet

Uttalade krav på öppettider tas bort och en allmänspecialist ska finnas på plats minst en dag i veckan. Övrig tid kan allmänspecialisten finnas tillgänglig på telefon. I dag måste en sådan läkare alltid finnas fysiskt på plats när hälsocentralen är öppen.

Regionrådet säger att förändringarna handlar om att flytta makten till verksamheten som själv får bestämma över öppettider och bemanning.

Utbildning hotas

Elisabeth Månsson Rydén, allmänspecialist i Ljusdal, är orolig för att man möjliggör för sämre läkarnärvaro. Återväxten av nya läkare försvåras också, enligt henne, då läkare under utbildning måste ha en allmänspecialist som handledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.