Fem personer bär tunga väskor och annan utrustning medan de går in genom en byggnad med röd träfasad. En öppen skåpbil är parkad bredvid, med några föremål som syns i bagageutrymmet. Scenen utspelar sig i skymning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ljusdals BK tvingas åka till Edsbyn för att kunna sköta sin isträning eftersom det saknas ishall i Ljusdal. Foto: SVT

Ljusdals bandyspelare saknar is – måste träna på annan ort

Uppdaterad
Publicerad

Efter 10 år är Ljusdals BK tillbaka i finrummet. Som nykomling innebär det en stor utmaning att möta landets allra bästa bandylag. Dessutom måste laget tillbringa en hel del tid på vägarna för att ta sig till träningar på stor is. Vi hängde med till hallen i Edsbyn.

Sedan Ljusdal senast spelade i elitserien har sporten nästan helt flyttat inomhus. Numera har alla fyra övriga elitserieklubbar i Gävleborg tillgång till hallar. Och i och med att det i nuläget saknas is hemma på klassiska Ljusdals IP får laget kuska runt i Hälsingland för att träna på fullstor is. Den här kvällen genomförs träningen i hallen i Edsbyn.

– Det är inte helt optimalt. Men samtidigt är det det enda vi vet om, säger Ljusdals lagkapten. Elias Swartswe.

Det finns en hel del bandytalang i laget men att Ljusdal lyckades ta sig upp i elitserien till den här säsongen var ändå en överraskning för de flesta. Förra säsongen i allsvenskan präglades av ungdomlig entusiasm. Nu blir utmaningarna tuffare för laget som i det stora hela behållit samma spelare och fortsätter med gamle storspelaren Misha Svechnikov som tränare.

Ungt och oerfaret lag

– Jag försöker bidra med det jag kan, säger Kalle Mårtensson som återvänt till moderklubben inför den här säsongen och är en av två nyförvärv. Han och är den i laget som har mest elitserierutin vilket kan behövas eftersom det är ett ungt och oerfaret lag som ger sig i kast med lagen i högsta serien.

För premiärmatchen under fredagskvällen ska Ljusdal ta sig till Småland för att möta Åby/Tjurreda. Efter det följer en ny bortamatch i Västerås på tisdag. Nästa fredag är det hemmapremiär för de gröngula. Om det nu är möjligt att få till någon is hemma på IP till dess i det varma vädret.

– Våra vaktmästare i Ljusdal är grymma så jag tror på dem, Säger Elias Swartswe.

Elitseriens premiäromgång:

HERRAR

Fredag 25 oktober

Vetlanda – Broberg

Bollnäs – Frillesås

Åby/Tjureda – Ljusdal

Edsbyn – Sandviken

Gripen – Sirius

Hammarby – Villa

Lördag 26 oktober

Vänersborg – Västerås

Damer

Lördag 26 oktober

Sandviken – Villa

Västerås – Mölndal

Skirö – Vänersborg

Söndag 27 oktober

Hammarby – Uppsala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.