Länsstyrelsen menar att det vore fel av konsumenter att sluta köpa strömming, eftersom det slår mot det småskaliga fisket, som inte är problemet.
– Det småskaliga strömmingsfisket är så litet, så det kommer inte göra någon skillnad på beståndet om man köper eller inte strömming, säger Kalle Gullberg, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Gävleborg.
Att kasta ut babyn med badvattnet
Han menar istället att det är det storskaliga trålfisket, där man fiskar för fiskmjöl som foder, som är problemet. Att då sluta handla fisk från det småskaliga, kustnära fisket, liknar Kalle Gullberg med att kasta ut barnet med badvattnet.
Häromveckan kom Världsnaturfonden med sina nya fiskerekommendationer till konsumenter. Inger Melander, fiskeexpert på Världsnaturfonden, sade sig värna om det småskaliga fisket:
– Om man sänker fisketrycket och minimerar det storskaliga, industriella uttaget hoppas vi att det ska finnas mera av den stora strömmingen som det kustnära, småskaliga fisket fiskar efter, sade Inger Melander, fiskeexpert på Världsnaturfonden.
Landskapsrätter försvinner om lokalfisket upphör
På Diléns Gourmandis i Gävle är strömmingen saknad i fiskdisken. Ägaren tycker att det vore synd om folk slutar handla närfångad fisk.
– Det är jättetråkigt för Gävleborg, för alla fiskare och näringar som vi har i vårt län och jag tänker på alla landskapsrätter som sotare, böckling och surströmming, säger Mikael Dilén.