Ända sedan WWF lanserade sin första fiskguide 2002 har lax som odlas i nätkassar i havet fått gult ljus, vilket betyder undvik. Men en ny, landbaserad metod får grönt ljus i årets uppdatering av Fiskguiden.
Risken för rymlingar och att sjukdomar sprids till marina ekosystem minskas av naturliga skäl på land, vilket bidrar till att landlaxen anses okej att äta. Den torskliknande Alaska pollock, som fiskas i Berings hav, flyttas också upp från gult till grönt i år.
– Det är inte så stora förändringar i Fiskguiden från år till år, och det är det som faktiskt är problemet. Vi vill ju se en förflyttning, att fler arter som ligger på gult och rött ska gå mot grönt, säger Inger Melander, fiskexpert på WWF.
Märkning räcker inte
Andra gröna fiskar är kolja fiskad med långrev vid Island och i Nordatlanten, sej som trålas vid Färöarna och linfångad tonggol tonfisk från Stilla havet.
En annan förändring är vit tonfisk, eller albacore som den också kallas, som får grönt ljus så länge den fiskas i södra Stilla havet. Här gäller det dock att vara varsam, för den som fiskats i norra Stilla havet har i stället flyttat från grönt till gult, på grund av ineffektiv förvaltning och bifångstproblematik.
Som medveten konsument bör man i första hand titta på förpackningen och jämföra med Fiskguiden, anser WWF. Miljömärkningar som MSC, ASC och Krav kan användas i andra hand.
– Men de är inte att likställa med det gröna ljuset. Vi anser inte att de här tre certifieringarna alltid nödvändigtvis representerar ett hållbart fiske eller vattenbruk, säger Melander.
”Mycket trafik”
Ska man uppnå Livsmedelsverkets rekommendationer om att äta fisk två–tre gånger i veckan bör man sikta in sig på de grönmärkta fiskarna. Gulmärkta kan vara okej att äta tre–fyra gånger per art och år.
– Om man ser till att variera – och vågar prova olika fisk- och skaldjursarter – kan man med största sannolikhet se till att man kan uppfylla Livsmedelsverkets rekommendationer, säger Melander.
Med tanke på att Fiskguiden funnits i 22 år – har den någon betydelse?
– Ja, den används. Vi har mycket nättrafik. Men de som verkligen bryr sig, vilket jag tycker är jättepositivt, är näringen. Flera livsmedelskedjor har exempelvis skrivit in i sin hållbarhetspolicy att de eftersträvar att följa WWF:s Fiskguiden, säger Melander.
Tio fiskarter att undvika
Tio fiskarter får rött ljus, vilket innebär att de inte bör ätas. Det är ål, havsål, haj, rocka, svensk flodkräfta, argentinsk rödräka, chilensk räka, glansräka, flundra/skrubbskädda och stillahavsspätta.
31 fiskarter får antingen rött eller gult ljus. De gulmarkerade står för undvik, och bör max ätas tre–fyra gånger per år. Där finns bland annat hälleflundra, kummel, lubb, långa, marulk, rödspätta, rödtunga, svärdfisk, torsk och tunga.