En man med skägg står framför havet, en liten vit båt och fiskenät.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på mötet i Norrsundet med ministern, och hör vad fiskaren tänker om ICES rekommendation för strömmingskvoten. Foto: Fredrik Israelsson/ SVT

Fiskeministrar besökte strömmingsfiskare i Norrsundet

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen besökte landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) fiskaren Dennis Bergman i Norrsundet, tillsammans med ministerkollegor från flera Östersjöländer.

– Syftet är att visa hur småskaligt fiske påverkas av situationen i Östersjön, enligt Kullgren.

Besöket i Norrsundet sker inför stundande förhandlingar om bland annat strömmingskvoten i Bottniska viken. Under flera år har lokala kustfiskare längs Norrlandskusten larmat om urusla strömmingsfångster och surströmmingsindustrin har inte fått tillräckliga mängder råvara.

Tusentals ton fiskas varje år

Internationella havsforskningsrådet (ICES) kom på måndagen med en rekommendation för vilken mängd strömming de tycker man ska få fiska i i den norra delen av Östersjöområdet.

Strömmingfisket

I fjol var kvoten 55 tusen ton, men nu rekommenderar ICES att den kan höjas upp till 66 tusen till 75 tusen ton strömming i hela havsområdet, alltså Bottenhavet och Bottenviken. Något som oroar fiskaren Dennis Bergman.

– Ja, det gör det, säger han.

De pekas ut som boven

De industritrålare som fiskar så kallad foderfisk för fiskmjölsproduktion och ofta lossar sin fångst i Norrsundet har av såväl fiskare som lokala myndigheter och forskare pekats ut som en avgörande faktor för strömmingens tillbakagång.

– Att vi ska ha hela pelagiska flottan som snurrar runt här känns ju korkat, säger Dennis Bergman.

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) utlovar inga direkta åtgärder mot industritrålarna men hävdar att Sverige kommer att sträva efter låga fiskekvoter när EU:s ministerråd ska besluta i frågan i oktober.

Hör Peter Kullgren och Dennis Bergman i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömmingfisket

Mer i ämnet