• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör ”Amir” berätta om hur flera av hans vänner lever sedan de lämnade Sverige efter avslag på ansökan om uppehållstillstånd. Foto: Cissi Eriksson Granér/SVT

Länsstyrelsen ska få färre ensamkommande att försvinna

Uppdaterad
Publicerad

Av de barn som lever på flykt utan sina föräldrar i Sverige väljer en del att avvika från samhällets skydd. De riskerar att leva på gatan och sälja sig själva för att överleva. För att minimera avvikningar har Länsstyrelsen i Gävleborg tagit fram en samverkansplan och ska hålla en utbildningsdag för involverade parter.

”Samir” kom till Sverige när han var 16 år gammal. Han flydde utan sin familj från Iran där dom levde illegalt eftersom de egentligen är afghaner. I Iran fick han inte gå i skolan och riskerade att bli skickad till kriget i Syrien.

I Sverige fick han avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd och skulle avvisas till Ungern utan att få möjligheten att bevisa sin ålder. Ungern var nämligen det första landet han registrerades i. I ren desperation satte han sig på första bästa tåg.

– Det kändes fruktansvärt jobbigt. Jag ville inte avvisas till Ungern där de hade behandlat mig illa. Då bestämde jag mig för att sticka härifrån, berättar han när vi träffar honom.

Övertalades att återvända

Han hamnade i Finland, men där blev inte livet enklare och när några svenska vänner lovade att hjälpa honom återvände han till Gävleborg där han hölls gömd till den nya gymnasielagen trädde i kraft. Nu läser han andra året på gymnasiet och har ett tillfälligt uppehållstillstånd.

Förebyggande åtgärder

Under 2017 avvek 20 ensamkommande barn från Gävleborg, varav fem återvände. Under 2018 valde fem att avvika. Länsstyrelsen i Gävleborg har tagit fram en samverkansplan för alla som på något sätt arbetar eller kommer i kontakt med ensamkommande barn. Den ska minimera och förebygga försvinnanden. Det anordnas också en utbildningsdag i hur man kan stötta unga i asylprocessen med avslagsbeslut berättar Emanuel Hort, integrationssamordnare på Länsstyrelsen i Gävleborg.

– Om vi kan se till att skapa ett bättre stöd för de barn som befinner sig i en asylprocess eller har fått ett avslag och känner en stark oro och osäkerhet inför framtiden, om vi kan stötta dem på bästa sätt så förebygger vi risken att de avviker, säger han.

Oviss framtid

Amir är tacksam över att han fick hjälp och att han fått chansen att gå klart gymnasiet här. Men oron ligger bara runt hörnet.

– Vi som fick uppehållstillstånd via gymnasielagen har sex månader på oss att hitta en anställning efter att vi tagit studenten. Det kommer att bli jättesvårt och det känns fruktansvärt stressigt, säger han.

Hör ”Amir” berätta om hur flera av hans vänner lever sedan de lämnade Sverige efter avslag på ansökan om uppehållstillstånd i klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.