Den kommunala lågstadieskolan med 164 elever, från förskoleklass upp till årskurs tre är fördelade på åtta klasser, men det finns bara sex klassrum. Grupprum har blivit permanenta klassrum och personalutrymmen, korridorer och hallar utnyttjas maximalt.
– Det finns inte rum till kurator och skolsköterska, de kan få sitta i matsalen eller leta upp något för tillfället ledigt rum och vi på fritids har vårt förråd på personaltoaletten, säger skyddsombudet för Lärarförbundet, Henrik Löfling.
Elever nekas börja
Från och med augusti har rektorn, Per Dahlström, beslutat om intagningsstopp på grund av lokalbristen. En elev har redan nekats plats.
– Det är ju katastrof. Det är inte roligt på något sätt. Lönnbergsskolan är en jättebra skola med hög kvalitet och duktiga pedagoger och jag vill att barnen ska ha bra möjligheter så det är tråkigt att lokalerna ska sätta en gräns på att ta in fler barn, säger Per Dahlström.
Personalen mår dåligt
I anmälan till Arbetsmiljöverket skriver skyddsombudet att personalens tålamod och uthållighet har utmanats under lång tid. Flera lärare är sjukskrivna p.g.a. arbetsmiljöproblem som beror på trångboddheten.
Hör Lärarförbundets skyddsombud berätta om konsekvenserna för lärare och elever i klippet ovan.