Jägare får själva stå för provtagning och sedan destruering om vildsvinet har för höga halter av cesium som finns i marken efter Tjernobylolyckan 1986. I början av 2019 hade sju av tio vildsvin, alla fällda i Gästrikland, cesiumhalter över gränsvärdet för vad som får säljas eller skänkas bort. För privat bruk bör det inte ätas mer än enstaka gånger.
Jaktintresset falnar och vildsvinspopulatioen ökar
Jägareförbundet ser att jaktintresset falnar och en ökad vildsvinspopulation kan drabba lantbrukare som får sina grödor uppbökade. Både Svenska jägareförbunet och Lantbrukarnas riksförbund vill se ett statligt stöd som betalar provtagningen i drabbade områden.
– Det börjar bli bråttom, det är ofta från samhället jägare får tryck om att minska vildsvinsstammen och då är det rimligt att även de bekostar provtagningen så att det inte bara är jägaren som ska stå för hela kostnaden, säger Filip Ånöstam, jaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet.
Inga pengar finns just nu
Länsstyrelsen Gävleborg anser att vildsvinsjakten är viktig men saknar egna medel för att bekosta provtagning.
– Vi försöker utifrån de kanaler vi har hitta vägar för att eventuellt få till en finansiering för att hjälpa jägarna, säger Saea Waern, vilthandläggare.