Jouni Lavikkala blev chockad när svaret på provtagningen kom tillbaka. Vildsvinet som hans jaktlag fällt i södra Gästrikland hade långt högre halter av cesium i sig än det rekommenderade gränsvärdet för livsmedel, 1500 becquerel per kilo.
– 13.000! Det hade man ju aldrig kunnat tro, säger han till SVT Gävleborg.
Åt radioaktivt kött
För egen del har Jouni Lavikkala ätit av köttet, efter att ha rökt det i ett försök att sänka halterna. Han inte helt övertygad om hur farligt det är.
– De säger att man måste äta ett ton av det för att det ska vara farligt. Men jag säger inte att det är hälsosamt, absolut inte. Man ska nog inte ge det till barn.
Vildsvin kan framförallt ställa till stora problem för lantbruket, genom det karaktäristiska bökandet i jorden. Det är ett problem som kan förvärras om jägarna fäller färre vildsvin på grund av rädsla för att äta köttet.
LÄS MER: Rekordradioaktivt vildsvin skjutet 31 år efter Tjernobyl
– Jag kommer att fortsätta att jaga vildsvin för sportens skull. Men jag tror att det blir stora problem när andra inte vill jaga för att sedan inte kunna använda köttet, säger Jouni Lavikkala.
MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app