• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Minoritetsstyret kan försvagas ytterligare i Hofors – osäkert läge framåt

Uppdaterad
Publicerad

Hofors kommun styrs av en minoritet bestående av S, C och L, som även samarbetar med Hoforspartiet (HOP) i budgetfrågor. Preliminära valsiffror visar att L och HOP kan tappa ett mandat var. Minoritetsstyret kan alltså få mindre makt samtidigt som HOP står och väger i mitten.

Efter onsdagsräkningen som förväntas vara färdigställd på kvällen kan partierna börja diskutera vilka som ska styra Hofors de nästkommande fyra åren. I dagsläget styrs kommunen av en minoritet – en koalition av partier utan förfogande över en majoritet av mandaten. Dessutom samarbetar styret med det obundna och blocköverskridande Hoforspartiet.

L och HOP tappar

De preliminära siffrorna visar att S och C:s tio respektive två mandat står oförändrat kvar i jämförelse med förra valet, medan L:s tre mandat blivit två och HOP:s fem blivit fyra. 

I ett minoritetsstyre måste man förhandla mer med andra partier för att hitta majoriteter för varje beslut. Vilket kan bli en utmaning för kommunledningen när HOP röstar för förslag som de anser är det bästa för invånarna i kommunen – oavsett vilket parti som lagt fram förslaget.

”Knivig sits”

Socialdemokraternas ordförande i Hofors, Marie-Louise Dangardt, vill inte kommentera läget förrän rösträkningen är färdigställd, men uppger att partierna har pratat sinsemellan sedan valnatten.

Anne Persson, HOP:s gruppledare, säger däremot att det kan bli en knivig sits för S som sitter på flest mandat. Hör henne berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.