Många myggor som sitter på en armbåge/Jan O Lundström Verksamhetsledare på Biologisk Myggkontroll inom NEDAB  verksamhetsans

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jan O Lundström som är verksamhetsledare på Biologisk Myggkontroll hoppas på en kall höst för att slippa mygginvasion vid området kring Gysinge. Hör honom i klippet. Foto: SVT arkiv/SVT J-P Eriksson

Myggbekämparna vid nedre Dalälven varnar för mygginvasion i höst: ”Kan bli ett helvete”

Uppdaterad
Publicerad

Det biologiska bekämpningsmedel som används för att förhindra spridning av myggor har tagit slut. Nu hoppas myggbekämparna vid nedre Dalälvsområdet på en kall höst för att förhindra mygginvasion under hösten.

– Vattnet är fortfarande högt och det gör att larverna utvecklas för fullt och snart kommer de, säger Jan O Lundström, verksamhetsledare på Biologisk Myggkontroll vid NEDAB.

Slut på bekämpningsmedel

Efter en regnig sommar och tre stora bekämpningsomgångar är det nu slut på det biologiska medlet VectoBac G som används för att förhindra spridning av myggor.

Myggplågan vid nedre Dalälven

Det gör att det inte blir någon fjärde omgång även om det skulle behövas, enligt Jan O Lundström. De bekämpningsomgångar som genomförts har dessutom inte kunnat genomföras fullt ut på grund av höga vattennivåer. Därför är en del platser i området redan drabbade av stora mängder mygg.

Kan bli ”allvarligt läge”

– Just nu är det obehagligt mycket mygg på en del platser. Och om de myggor som kläcker fram nu börjar para sig så att de letar blod då blir det ett allvarligt läge, säger Jan O Lundström som hoppas på en ”krispig och klar” höst för att undvika invasion av blodsugande myggor.

– Den här sommaren påminner på många sätt om sommaren 2000 som många har svårt att sova bara de tänker på.

Hör Jan O Lundström i klippet berätta om risken för en rejäl mygginvasion i höst

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Myggplågan vid nedre Dalälven

Mer i ämnet