Jonas och Anna Larsson driver kvarn och destilleri i Järvsö. När de med hjälp av en lantbrukare provade att odla majs var det en chansning som lyckades.
– Det såg galet ut, som amerikanska södern. Det var något som inte stämde när två meter hög majs vajade i Järvsö, säger Jonas Larsson.
Grundtanken var att använda blasten från majsen till djurfoder, men när de såg hur stora kolvarna blev provade de att göra bourbon, amerikansk majswhisky. Hör deras historia i klippet ovan.
Så varmt blir Gävleborg
På Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp arbetar ett helt forskarlag med att förbereda svenska grödor för ett tuffare klimat. Om temperaturen stiger med några grader kommer det enligt Eva Johansson, professor i jordbruksvetenskap, att bli enklare att odla bland annat majs, vindruvor, sojabönor och kanske till och med apelsiner.
– Problemet är dock att grödor också är beroende av hur blött, torrt eller kallt det är. Så det är inte bara att flytta grödor från Medelhavet upp till Sverige. Det krävs mycket jobb i förädling innan det fungerar, säger hon.
Att det går att dra nytta av de negativa klimatförändringarna genom att odla nya grödor är inget man ska ha dåligt samvete för, tycker Eva Johansson.
– Man ska inte ha dåligt samvete för att man försöker lösa matproduktionen till världsbefolkningen. Däremot kan man ha dåligt samvete om man kör för mycket bil eller utnyttjar andra saker som bidrar till en sämre värld, säger hon.