Önskemålet från koloniägarna är att växthusen får vara upp till tolv kvadratmeter. Foto: Markus Dahlberg/ SVT

Nej till större växthus på kolonilotter i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Gävle kommun säger nej till förslaget om större växthus på kolonilotter. Inte för att det är ett dåligt förslag men för att koloniföreningen behöver gå en annan väg för att försöka driva igenom förslaget.

Grunden till beslutet är ett medborgarförslag om att ändra reglerna så att växthusen får bli antingen tio eller tolv kvadratmeter istället för fem.

Förslaget togs upp på bordet under onsdagens sammanträde i samhällsbyggnadsnämnden och samtliga politiker var eniga – det blir avslag.

– Det ska inte tolkas som att vi tycker att det är en dålig idé med större växthus. Tvärtom, jag tycker det är jättepositivt att det finns en vilja att odla, säger ordföranden Anders Ekman.

För att ändra bestämmelserna kring växthusstorleken krävs det en detaljplanändring. Den kan bara ske om koloniföreningen söker om att ändra detaljplanen och också betalar kostnaden för att genomföra den ändringen.

– Där behöver det vara lika för alla.

I klippet nedan: Eva Österbergs växthus är fyllt till brädden. Hör varför hon och kolonigrannen Lars Löfstrand tycker att Gävles växthusregler är förlegade och bör ändras

Kolonilott med växthus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Österbergs växthus är fyllt till brädden. Hör varför hon och kolonigrannen Lars Löfstrand tycker att Gävles växthusregler är förlegade och bör ändras. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.