Barnen på bilden har inget med artiklen att göra. Foto: TT

Nej till syskonförtur i Söderhamn

Publicerad

Det blir nej till syskonförtur i förskolor och kommunala grundskolor i Söderhamn.

Kommunfullmäktige i Söderhamn säger nej till att införa syskonförtur i förskolor och i kommunala grundskolor.

Kommunens statistik visar att de flesta familjer får sina första- eller andrahandsalternativ om placering tillgodosedda och syskonförtur skulle kunna ge en ojämlik behandling av barn, menar barm- och utbildningsförvaltningen.

– Vid placering av barn på förskolan försöker vi så långt det är möjligt att uppfylla föräldrarnas önskemål för syskon. Det kan ibland vara svårt på små förskolor med få platser, men kommunens statistik över tillgodosedda köalternativ visar att de flesta vårdnadshavarna får sina första- eller andrahandsalternativ, uppger förskolechef Agneta Olofsson på kommunens hemsida.

Målet är att tillgodose vårdnadshavarens önskemål om syskonförtur, men kommunen meddelar att de inte ger någon garanti.

– Syskonförtur skulle kunna upplevas som en förbättring i familjer som får barnen på samma förskola. För andra familjer skulle den kunna innebära att barn inte får sina förstahandsval tillgodosedda, och vi strävar efter en jämlik behandling av alla barn, skriver Agneta Olofsson på hemsidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.