Elevernas tips som vi granskat
– Jag kunde inte tro att det var min mosters hus först, för vi hade inte hört någonting från henne. Men när jag visade videon för min mamma började hon gråta, berättar Fatima.
Det var först efter två veckor som familjen i Sverige kunde få kontakt med moster Rahaf och få bekräftat att hon och hennes familj levde.
Dagen efter attacken mot huset publicerade IDF en video på Telegram som visar luftattacker som utförts mot 75, vad de kallar, terrormål i Libanon under natten.
IDF bekräftar attacken
Mosterns hus visas inte i något av klippen, men när SVT skickar husets koordinater till IDF bekräftar de att huset var ett av målen.
”Under flyganfallet du refererar till slog vi till mot Hizbollahs militära resurser” skriver de i ett mejl.
På frågan om de har bevis för att huset använts i militära syften ger de inget svar.
Kollar källan
I Fatimas flöde dyker det ständigt upp nya bilder från Mellanöstern. När hon till vardags scrollar i mobilen försöker hon bedöma innehållets trovärdighet utifrån källan.
– Om folk gör reklam för produkter eller makeup är det klart att man inte ska lita på dem. Men om det står Al Jazeera eller BBC i hörnet – då är det trovärdigt, säger hon.
Elevernas tips till Verifieringshjälpen
SVT Gävleborg har öppnat en tillfällig nyhetsredaktion på Staffangymnasiet i Söderhamn. Vi bad eleverna där skicka in tips till Verifieringshjälpen och har valt att titta närmare på fem av dem.
- Röker fotbollsstjärnan Christiano Ronaldo?
- Vad stämmer om klippet med bulldozern i Gaza?
- Landar ett flygplan på ett flygplan?
- Bränner israeliska soldater en libanesisk flagga?
Har du sett något du vill att vi granskar? Tipsa oss genom formuläret ovan.