arkivbild. Vargen på bilden är inte den som nämns i texten. Foto: Heiko Junge

Nu startar licensjakten på varg i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Lördagen den 2:a januari inleds årets licensjakt på varg i Gävleborg. Totalt får 12 vargar fällas under perioden fram till den 15 februari.

Vinterns licensjakt omfattar totalt sex vargar i Ryssjön öster om Ockelbo och sex vargar i Andån väster om Järvsö. Totalt är det alltså tolv vargar som får skjutas. Det är tio fler än under den senaste licensjakten i länet 2018 då endast två vargar fick skjutas. 

– Att det blir en så stor skillnad beror kanske främst på att vi inte haft någon licensjakt på två år, sade Simon Viklund, handläggare vid länsstyrelsen i Gävleborg, till SVT i slutet av september när beslutet om licensjakt togs. 

Totalt får 24 vargar skjutas i Gävleborg, Värmland, Västmanland och Örebro. Jägarnas Riksförbund har tidigare varit kritisk till detta och överklagat samtliga länsstyrelsers beslut. Man ville att 209 vargar skulle få fällas i Sverige under licensjakten 2021, varav 45 bara i Gävleborg. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.