John Lundmark står framför bandvagnar i Söderala.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har cykelavstånd till jobbet.” Följ med in i verkstaden där John Lundmark nu fått jobb när försvarets bandvagnar ska moderniseras. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Nu rullar försvarets bandvagnar in i Söderala

Publicerad

Försvarets bandvagnar ska moderniseras i Söderhamn och nu har de första anlänt – och en hel del nyanställda.

– Som hälsingepojk känns det enormt roligt att få vara den del av att skapa arbetstillfällen lokalt, säger projektledaren John Lundmark.

Det har blivit trångt i den lilla verkstaden i Söderala. Nya ingenjörer, konstruktörer och projektledare är på plats för att ta bygga prototyperna av försvarets uppdaterade bandvagnar.

– Det är väldigt mycket prova och testa. Vi måste säkerställa att de till exempel klarar temperaturer ner till minus 40 grader, säger projektledaren John Lundmark som nu fått jobb på hemorten.

Ordern värd 820 miljoner kronor

Det var mångsysslaren och entreprenören Arne Linding som kammade hem storordern värd 820 miljoner kronor i vintras. Tillsammans med ytterligare fyra hälsingeföretag ska hans team under fyra år modernisera och byta drivlina på 800 bandvagnar åt det svenska försvaret.

Arbetet väntas ge ett 50-tal arbetstillfällen.

Följ med in i verkstaden i klippet ovan och hör om hur arbetet kommer att accelerera kommande år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.