• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ny skolutredning i Sandviken: Flera skolor föreslås läggas ned

Uppdaterad
Publicerad

Alla högstadieskolor i Sandviken ska läggas ned och en eller två nya storskolor ska byggas. Det är vad en ny skolutredning om framtidens skola i Sandviken har kommit fram till. Elevunderlaget och segregation är två stora orsaker.

Det är stora förändringar som skolstrukturen i Sandvikens kommun behöver genomgå i framtiden för att klara Skollagens aspekt om en likvärdig skola och elevers rätt till en likvärdig utbildning. Det i alla fall enligt en ny utredning som blickar fram till 2025.

Storskola kan byggas

Bland annat föreslår utredningen att Sandvikens alla sex högstadium ska läggas ner och att en, eller två, nya storskolor ska byggas.

– Jag vill inte ta ställning till förslaget i sig i det här läget. Det här är vad utredningen har tagit fram som en möjligt väg att ta, säger Inger Norman, skolchef inom Sandvikens kommun.

Inger Norman är skolchef inom Sandvikens kommun. Foto: SVT

Vad säger du om utredningen?

– Något måste ju förändras, sen om det blir exakt blir som utredningen föreslår, det får den framtida medborgardialogen och politikerna bestämma.

Problem med segregation

Utredningen har kollat på kommunens verksamheter kring förskola, grundskola och gymnasieskola. Problemen är bland annat att antalet barn och elever kommer att öka i tätorten, men minska i ytterområderna. Segregationen och den socioekonomisk polariseringen är stor bland kommunens förskolor och grundskolor. Det är också svårt att rekrytera behöriga lärare med lärarlegitimation och det finns stora betygsskillnader mellan skolorna.

– Vi måste se över hela organisationen för att vi ska kunna ta emot alla barn och för att eleverna ska få rätt till sin utbildning, säger Inger Norman.

Exempel på konkreta förslag på förändring inom skolan

Förskolan

Minska barngruppernas storlek till 16 barn per avdelning.

En tio avdelningars förskola byggs centralt. Ersätter Björkparken, Sandbacken och brukets förskolor.

Grundskola

Undervisningen för högstadieeleverna koncentreras till en eller två nybyggda enheter.

Högstadieverksamheten vid Murgården, Jernvallen, Björksätra, Norrsätra, Storvik och Österförnebo flyttas.

Övriga enheter renodlas till att bli F-6 skolor.

Gymnasieskolan

Bessermerskolan byggs ut med en ny flygel.

Programutbudet utökas med nya program och fler inriktningar.

Eftersträva ett avtal med Gälve kommun för att säkerställa att elever inte blir utan gymnasieplats.

Källa: Sandvikens kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.