• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Skolutredning – minst sex skolor i Hudiksvalls kommun kan försvinna

Uppdaterad
Publicerad

Skolverksamheten i kommunen kan effektiviseras om bland annat onödiga lokaler försvinner och elever flyttas till andra skolor. Det står i rapporten som representanter från alla politiska partier i kommunen har beställt från en utredare.

Hudiksvalls kommun har 18 grundskolor med ungefär 3 500 elever. Utöver det finns 4 friskolor med cirka 600 elever. Kostnaden för elever i kommunal grundskola överstiger jämförbara kommuners kostnader enligt rapporten.

– Vi kan konstatera när vi tittar tillbaka på tidigare utredningar som gjorts att flera åtgärder vi nu tittar på borde utförts tidigare, säger Mikael Löthstam (S), kommunalråd.

Men hittills har ingenting bestämts. Beslut väntas komma från kommunfullmäktige först i september om allt går enligt tidsplanerna.

Skiftande lärarbehörighet

Vidare visar rapporten att elevutvecklingen i förskolan och grundskolan är svagt nedåtgående och att lärarbehörigheten sträcker sig från 33 procent till 100 procent beroende på skola.

– Det gäller att kunna upprätthålla kvaliteten på undervisningen. Men det är svårt att få tillgång till behöriga lärare, säger Mikael Löthstam.

Han fortsätter:

– Den här utredningen visar att vi måste förändra skolan för att vi ska kunna använda oss av den kompetens vi har inom kommunen på bästa sätt vad det gäller pedagoger och vad det gäller elevvård.

Färre skolor ska ge fördelar

Utredaren föreslår därför bland annat att skolorna ska bli större men färre. Det ska höja kvaliteten på undervisningen och se till att fler elever klarar av skolgången. Utöver det ska lärarbehörigheten på så sätt säkras och ekonomin förväntas bli stabilare.

Kunskapsbolaget, som utfört utredningen har förslag på lösningar som kan bättra på skolverksamheten. Några av dem går ut på att:

  • Håstaskolans elever flyttar till Västra skolan
  • Skolbyn årskurs 6 flyttar till Östra skolan. Alternativ två: Björkbergs årskurs 6 flyttar till Östra skolan
  • Njutångers elever flyttar till Iggesunds skola
  • Näsvikens elever flyttar till Lunds skola
  • Friggesunds elever flyttar till Ede skola
  • Malstas elever flyttar till Edsta skola. Alternativ två: Malstas elever flyttar till Sandvalla skola. Alternativ tre: Malstas och Edstas elever flyttar till Sandvalla skola

Varför har inte en utredning som ska öppna för förändring gjorts tidigare?

– Lärarnämnden gjorde en utredning för några år sen men den föll pladask för att vi inte kunde ta ett politiskt beslut och utredningen kom aldrig så långt som den här har gjort, säger Mikael Löthstam.

Synpunkter om skolans utveckling

Utredningen och förslagen på lösningar har lämnats över till politikerna. Nu ska synpunkter från politiker, allmänhet, föräldrar och föreningar samlas in till och med den sista april.

Hör vad kommunstyrelsens ordförande Mikael Löthstam (S), har att säga om utredningen och skolverksamhetens framtid i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.