Nyheter från dagen: 2 augusti

Publicerad

Utvalda nyheter från SVT Gävleborg fredagen den 2 augusti.

Under en inventering av växtarter i skogarna kring Fågelsjö i Ljusdals kommun, upptäcktes den fridlysta och rödlistade orkidén knärot. Detta även på ett nyligen redan avverkat område. Det här ledde till en polisanmälan av skogsbolaget Stora Enso.

Emma Sewell, ordförande för föreningen Naturhänsyn, står i skogen och gestikulerar med armarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emma Sewell, ordförande för föreningen Naturhänsyn, var med och hittade den fridlysta arten knärot i Stora Ensos skogar. Foto: Lari Honkanen/SVT

En serie aktiviteter för HBTQ-ungdomar i Ljusdal under Queer Summer syftar till att skapa en trygg och roligt plats som främjar gemenskap och förberedelser inför Ljusdals allra första Pride 14 september.

Nova Söderlund och Filippa Berglund återskapar den kända scenen från ”Titanic”'

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nova och Filippa återskapar den ikoniska scenen från filmen ”Titanic” nära lägergården i Ljusdal, där HBTQ-ungdomar har träff som än del av ”Queer Summer”. I videon delar flera från gruppen med sig av reflektioner kring att vara queer i glesbygden. Foto: Madlyn Alabdullah

Det var 2002 som Björn Herlin upptäckte att barndomsidolen och countrystjärnan Jim Reeves ägodelar låg ute till försäljning på nätet. Fem år senare öppnade han världens enda renodlade Jim Reeves-museum i den lilla byn Voxna.

Björn Herlin bakom en skylt utanför Jim Reeves-museet i byn Voxna utanför Edsbyn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Julia Frost-Nylén

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.